De Fish River Canyon in Namibië is na de Grand Canyon in Arizona de grootste kloof van de wereld. Eigenlijk bestaat de canyon uit twee kloven. De bovenste is zo’n 500 jaar geleden ontstaan door geologische verschuivingen. De onderste is het gevolg van erosie door de Fish rivier, die hier nog steeds de rotsen uitslijt. De kloof heeft een lengte van honderdzestig kilometer. Gemiddeld is de Fish River Canyon zevenentwintig kilometer breed en vijfhonderdvijftig meter diep.
Een oude San legende verhaalt over een gigantische slang die door het landschap glijdt en op die manier het rivierdal creëert. De slingeringen van de Fish River in de bovenste kloof doen van bovenaf gezien inderdaad denken aan bewegingen van een enorm serpent die zich door de grote bochten manoeuvreert.
Warmwaterbron van zestig graden
Alleen in mei en juni stroomt de Fish rivier daadwerkelijk door de kloof. De rest van het jaar vind je op de bodem van de kloof wel waterplassen waar het water nog niet verdampt is. Ook zijn er een aantal bronnen waar warm water aan de oppervlakte komt. De bekendste daarvan is Ai-Ais, wat in de lokale taal ‘zich branden’ betekend. Het warme water dat hier omhoog komt is ongeveer zestig graden.
Hell’s Corner
Langs de rand van de kloof loopt een wandelpad die naar verschillende uitkijkpunten leidt. Het centrale viewpoint kijkt uit over Hell’s Corner en probeer je bezoek hier te timen bij zonsopkomst of zonsondergang. Het zachte licht geeft maakt het uitzicht dan net even extra mooi.
Vijf dagen wandelen door Fish River Canyon
Vanaf 15 september tot 15 april is het verboden om in de kloof af te dalen. Dit omdat het dan in de zuidelijke zomer letterlijk stikheet is en temperaturen beneden in de canyon kunnen oplopen tot ruim vijftig graden. De rest van het jaar kun je een vijfdaagse trektocht maken vanaf Hikers Viewpoint die door het grootste deel van de canyon gaat. Je komt na negentig kilometer lopen uit bij de warmwaterbronnen van Ai-Ais in het uiterste zuiden van de kloof. De tocht is in te korten tot zo’n vijfenzeventig kilometer door onderweg een paar stukjes af te snijden.
Deze lange afstandsroute is meteen ook de populairste van Namibië en een gids is verplicht. Dagelijks gaan er groepen van drie tot dertig personen van start. De hikes worden onder meer aangeboden bij het Naukluft Camp en de Hobas Lodge. Reserveer bij voorkeur van te voren een plekje, want het kan maar zo zijn dat de dagen dat jij op pad wil al volgeboekt zijn.
Er kan gevraagd worden naar een dokters certificaat dat verklaard dat je gezond en fit bent, maar als je er niet te oud en fit uitziet gebeurd dat in de praktijk zelden. Een tent hoef je tijdens deze toch niet mee te sjouwen en dat komt goed uit want dan kan je nog een extra flesje water inpakken.
(Foto’s & film: Maarten van de Biezen)