In het hart van de Kalahari woestijn ligt een prachtige oase, de Okavangodelta. Sinds het ontstaan van de mensheid is er in dit stukje Afrika nog maar weinig veranderd.
De Okavango ontspringt in het hoogland van Bihé in Angola en stroomt via Namibië Botswana binnen. Het water doet er ongeveer vier maanden over om de reis tussen het hooggebergte en de delta af te leggen. Midden in de Kalahari woestijn vormt zich dan de Okavangodelta, wat de grootste inlandse delta ter wereld is. De Okavango staat bekend als ‘de rivier die nooit de zee vindt’. Na de delta stoomt het water traag zuidwaarts om uiteindelijk in de vlaktes van de Kalahari te verdampen. Het is de de levensader van dit immense gebied.
Als de rivier de delta bereikt splits het water zich in vele vertakkingen, die constant veranderen door vegetatie dat de aftakkingen blokkeert. De Nijlpaarden in het gebied creëren dan nieuwe doorgangen of heropenen oude. Er vormen zich hier eindeloze vlaktes met savannes, riviertjes en rivierbossen. De delta is met zijn achtentwintigduizend vierkante kilometers ook enorm groot. Vaak wordt gedacht dat het ’s werelds grootste delta is, maar de Pantanal in Brazilië is zeker negen keer groter. De delta is wel zo groot dat hij zichtbaar is vanuit de ruimte. In juni 2014 werd het Okavango-gebied als duizendste plek toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Leeuwen jagen op olifanten
De Okavangodelta ligt midden in een droog woestijnachtig gebied, maar de voedingstoffen die de rivier meebrengt zorgt voor uitbundig dieren- en plantenleven. Planten als de papyrus en talloze gras- en rietsoorten gedijen prima en trekken vele diersoorten aan, die op hun beurt ook weer de grote jagers naar de delta lokken. Groot wild is er dan ook in overvloed en de ruim vierhonderd vogelsoorten maken het plaatje compleet. Alle dieren van de big 5 zijn er te vinden, olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel. Ook is het één van de weinige plekken waar leeuwen actief op olifanten jagen. Ga hiervoor op zoek naar de Savuti-leeuwen, die berucht zijn in de delta.
Geen wegen in de Okavangodelta
In de Okavangodelta zijn nagenoeg geen wegen en het gebied is het beste bereikbaar met traditionele bootjes die je vervoeren over het water. Eenmaal in de delta kan je op verschillende plekken wandelsafari’s maken onder begeleiding van een gids. Is budget geen probleem dan kan je er ook voor kiezen om met een vliegtuigje naar één van de luxe lodges diep in de delta te vliegen. Je mist dan wel de charme die het ontdekken van het gebied met zich meebrengt terwijl je langzaam in je mokoro de delta invaart.
De Mokoro is het traditionele vervoersmiddel in de delta. Vroeger gemaakt van uitgeholde boomstammen, maar tegenwoordig vaak van glasvezel om zo de impact op de natuur in het gebied te beperken. Doordat het toerisme de afgelopen jaren flink is gegroeid waren en fors meer Mokoro’s nodig.
In november en december overstromen grote delen van de delta. Eilandjes verdwijnen en de dieren trekken naar de drogere stukken. In de maanden mei en juni valt er door de verdamping veel regen in het zuidelijke deel van de delta dat dan in dat gebied voor overstromingen zorgt. Zo heeft de Okavangodelta een eigen klimaat gecreëerd dat afwijkt van de rest van de omliggende regio’s. Het deltagebied heeft dan ook een omgekeerd seizoen. In het droge seizoen staat het water het hoogst en vice versa. De unieke ligging, de rust en schoonheid in combinatie met het vele wild maakt de Okavangodelta een bestemming om nooit te vergeten. Het is één van de mooiste wildernissen van Afrika.
Bezoek de Okavangodelta
De beste tijd om de Okavangodelta te bezoeken is in het droge seizoen van mei tot november. De delta is dan op zijn droogst en de dieren trekken massaal naar de overgebleven waterpoelen. Dit maakt het spotten van wildlife vrij gemakkelijk. Grote groepen dieren zijn dan vaker regel, dan uitzondering. Wel kan het vooral in de maanden juli en augustus erg druk zijn met toeristen.
Tussen november en maart worden de jonge dieren geboren. Dit is ook de tijd dat de meeste regen valt en het gebied groen kleurt. Water is dan overal beschikbaar waardoor de dieren zich meer verspreiden. Ook zijn ze minder zichtbaar door de uitbundige vegetatie. Wel is de natuur deze maanden op haar mooist en levert het de meest indrukwekkende beelden op van olifanten en leeuwen die door het water waden in de ondergelopen giebieden.
De Delta is het beste te bezoeken vanuit Maun. Bij iedere camping of hotel worden er tours aangeboden. Neem even de tijd en vergelijk de verschillende aanbieders. Niet alleen de prijzen verschillen soms flink, maar ook hoever je de delta intrekt hangt af van waar je boekt. Heb je een eigen 4WD dan kan je naar dekcampings of lodges aan de rand van de delta rijden. De delta verder verkennen zal dan toch met een tour met de Mokoro’s van je accommodatie moeten.
Omdat de verschillende accomodaties zeker in het hoogseizoen soms volgeboekt zijn is het en goed idee om vooraf te reserveren.
Foto’s: Maarten van de Biezen