Kunta Kinteh Island is bij de meeste mensen (nog steeds) beter bekend als James Island. Het eiland werd in 2011 tijdens het internationale Roots Festival vernoemd naar Kunta Kinteh, een fictioneel karakter uit een boek van de schrijver Alex Haley. Kunta Kinte werd rond 1750 geboren in het dorp Juffere en werd op 17 jarige leeftijd gevangen genomen door slavenhandelaren. Per schip werd hij naar Amerika gebracht waar hij werd gekocht door een plantagehouder uit Virginia. Het verhaal over hem is ook verfilmd in de miniserie ‘Roots’ uit 1977.
Het boek en de film maakte zo’n indruk op de Amerikaanse kunstenaar Chaz Guest, dat hij persoonlijk aan de toenmalige president Yahya Jammeh vroeg om het voormalige slaveneiland, James Island, de nieuwe naam te geven.
Het kleine rotsachtige eilandje ligt zo’n 3 kilometer ten zuidoosten van Albreda in de Gambia rivier. Kunta Kinteh werd het eerst ontdekt door de Portugese ontdekkingsreiziger Luiz de Cadamosto. Hij vernoemde het naar een expeditielid die werd bergraven op het eiland, St Andrew. Er werd een fort gebouwd door de Duitsers. Deze werd veroverd door de Engelsen die daarop de naam veranderden naar James Island, vernoemd naar de hertog van York.
De ruïnes van Fort James
De rivier de Gambia was de eerste handelsroute voor het midden van Afrika, en was daarmee ook de corridor vanwaar de slaven werden aangevoerd. Het eiland Kunta Kinteh bewaard de herinneringen daaraan. De ruïnes van Fort James dat in 1829 werd verlaten is de meest tastbare getuigenis. En ondanks de vervallen staat van het fort is het een aangrijpende plek. De overgebleven muren worden bij elkaar gehouden door de wortels van baobab bomen. Ook is de kelder waar ooit tot 140 slaven opgesloten werden nog deels zichtbaar. Een paar kanonnen staan nog opgesteld als om een nieuwe aanval af te weren.
Bezoek Kunta Kinteh Island
Het eiland is makkelijk te bereiken vanuit Albreda op de Noordoever van de Gambia rivier. Op het dorpsplein en bij de ‘haven’ zijn gewoonlijk wel locals te vinden die een tripje naar het eiland aanbieden. Hier vind je ook enkele hotels mocht je hier willen overnachten. Het aangename Kunta Kinteh Roots Camp is een goede optie en beschikt over een zwembad voor wat welkome afkoeling. Op het eiland zelf zijn geen overnachtingsmogelijkheden.
De meeste bezoekers komen echter via één van de georganiseerde ‘roots tours’ die worden aangeboden bij de hotels en resorts in de Senegambia strip.
Verwacht je hier niet een dag te kunnen vermaken, ondanks de indrukwekkende geschiedenis is een ruim uurtje genoeg om het eilandje uitgebreid te bekijken.
Albreda is bereikbaar vanuit Barra met het openbaar vervoer (gelly gellys) en (gedeelde) taxi’s.
De toegang om Kunta Kinteh te bezoeken bedraagt 150 Dalasi en dat geeft je meteen ook toegang tot het nationale museum van Albreda.
https://flic.kr/p/24H35aD