Het Tibesti gebergte

1
3125
Tibesti Tsjaad

In het noordoosten van Tsjaad, honderd kilometer van de dichtstbijzijnde weg en duizend kilometer van de hoofdstad N’Djamena, ligt het Tibesti gebergte. De bergketen vormt een driehoek van ongeveer 560 km lang. Het is daarmee drie keer zo groot als Zwitserland en dit onherbergzame deel van de wereld wordt nauwelijks bezocht door toeristen. Deze bergen bevatten talloze interessante natuurlijke en historische bezienswaardigheden.

Volcano inside a volcano

Tibesti is een vulkanisch gebergte. De meeste van deze vulkanen slapen maar er zijn er zeker nog drie actief. Het gebied is zo afgelegen dat zelfs vulkanische activiteit hier ongezien blijft. In 2011 fotografeerden astronauten in het internationale ruimtestation een kilometer lange rookpluim van een uitbarsting die volledig onopgemerkt was gebleven op aarde.

049 - Lunch Stop, Tibesti, Chad 2014

Dit zijn de hoogste toppen van Tibesti

Emi Koussi – 3.445 meter
Pic Toussidé – 3.313 meter
Tarso Voon – 3.100 meter
Tarso Toon – 2.625 meter

De Emi Koussi is de hoogste berg van de Sahara. Hij is 60 x 80 kilometer breed en de krater is 14 x 12 kilometer. Het landschap van deze super vulkaan is vergelijkbaar met dat van de maan. De Emi Koussi werd ook bestudeerd om zijn gelijkenis met de vulkaan Elysium Mons op Mars.

Trou au Natron

Aan de voet van de op één na grootste vulkaan, de Pic Toussidé, ligt de krater Trou au Natron. Een zoutput van duizend meter diep en een diameter van acht kilometer. Duizenden jaren geleden was er op deze plek een diep meer, maar dat water is inmiddels verdampt. De krater is nu bedekt met dikke laag zout van soms wel een meter. Het ziet eruit als een besneeuwd wit landschap en het kraakt zelfs onder je voeten wanneer je er overheen loopt. 

Tschad - Tibesti

Tijdens een zware onderzoeksexpeditie door Tsjaad in de jaren 1869-1875 arriveerde Gustav Nachtigal in Tibesti. Hij werd overweldigd door de aanblik van Trou au Natron. Hij schreef in zijn dagboek ‘Stunned and in awe I was standing at the edge of an enormous crater. Before I knew it I was sitting at the edge of the abyss, sinking into dreamy wonder’.

227 - Trou au Natron, Tibesti, Chad 2014

De Soborom warmwaterbronnen

Bij de noordwestelijke rand van de vulkaan Tarso Voô vind je de warmwaterbronnen van Soborom. Het woord Soborom betekent ‘water dat geneest’ en de bronnen zijn dan ook bekend bij de lokale bevolking voor hun genezende krachten. Lokale Toubou mensen komen hierheen om huidontstekingen of reuma te verzachten. Hiervoor wordt één van de minder hete bronnen gebruikt waar het water een temperatuur van rond de 42 graden heeft. In de bron zijn platte stenen geplaatst die als hoofdsteunen dienen. 

De temperaturen van de warmwaterbronnen in Soborom liggen tussen 22 en 88 graden. De heetste bron is Yerike. Hier komt constant gas in naar boven en de bron borrelt alsof het water kookt. Zwavel en ijzer hebben de grond rond de bronnen in levendige kleuren gekleurd.

The Hunger Highlands

Met een gemiddelde van minder dan twintig millimeter regen per jaar is er buiten de weinige oases geen leven mogelijk. Om deze reden heeft het gebied ook de naam The Hunger Highlands gekregen. Maar millennia oude grottekeningen laten zien dat dit niet altijd het geval was. Ooit was de Tibesti ook, net als het Ennedi-massief, een bloeiend groen savannelandschap vol olifanten, giraffen en antilopen.

Plateau du Daski

Chad Tibesti S Enneri Miski

Bezoek het Tibesti gebergte

Net als in de tijd van Gustav Nachtigal is de meerderheid van Tibesti alleen te voet of met een kameel toegankelijk. Er zijn maar weinig onverharde wegen die je met een terreinwagen alleen tot aan de voet van de bergen of de randen van de kraters brengen.

Chad Tibesti Piste nach Yebbi Bou

Voor een bezoek aan Tibesti zul je over eigen vervoer moeten beschikken. Beter en veiliger is het om met een georganiseerde tour mee te gaan. 

1 REACTIE

  1. Beste Maarten,
    Dank voor de prachtige foto’s en inspirerende verhalen. In 2008 woonde ik in Kameroen en heb een klein deel van Tsjaad kunnen bereizen. Toen had ik het geluk over mijn eigen Landcruiser te beschikken en was het een kwestie van de auto bepakken en – niet altijd eenvoudig – de grenzen over. Inmiddels zit ik ‘opgesloten’ in Nederland en zoek ik vanuit hier een mogelijkheid om te reizen naar het Ennedimassief en/of het Tibesti-gebergte. Je spreekt over een georganiseerde tour. Kun je hierover een advies geven? Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik dit toen niet heb gedaan. Hierbij gemakshalve vergetend dat ik een baan had en afhankelijk was van vakantieperiodes, en het vanuit Yaounde al een week rijden was naar de grens met Tsjaad. Maar toch… In elk geval: alle tips zijn welkom en ik hoop van je te horen! Hartelijke groet, Linda

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.