Twee weken lang reizen we door de meest afgelegen delen van Tsjaad. Na ons bezoek aan het Ennedi plateau zijn we onderweg naar het nationale park Zakouma. Bij het zoeken naar een geschikte plek om te overnachten komen we terecht bij een dorp van de Fulani Bororo. Na een kort overleg met de chief mogen we de tent hier opzetten. We doen het maar meteen gezien het inmiddels al snel donker aan het worden is.
We zijn dan wel terug in het meer bevolkte zuiden van het land, maar in deze dorpjes waan je je nog steeds ver weg van de moderne wereld.
Het nomadenvolk van de Sahelzone
De Bororo of Bodaado zijn een etnische groep in de Sahelzone en behoren tot de Fulani stam. De Bororo zijn te herkennen aan hun gezichtstatoeages. Ze zijn het grootste nomadenvolk van West-Afrika.
De Fulani waren oorspronkelijk een nomadenvolk van herders, die hun kudden van koeien, geiten en schapen over de vlaktes dreven. De bewoners van het dorp waar we vanavond slapen leefden ook op deze manier in het buurland de Centraal Afrikaanse Republiek. Dat was tot ze door de burgeroorlog daar hun vee kwijt raakte en vanwege het geweld moesten vluchten naar het zuiden van Tsjaad. Zonder hun vee hield ook het nomaden bestaan op en wonen ze nu op deze plek in het zuiden van Tsjaad.
Het is een triest verhaal wat we moeten horen van onze gids, gezien de mensen hier weinig tot geen frans spreken, wat tevens niet één van mijn sterke punten is. Was de (verplichte) reisgids er niet geweest dan hadden we waarschijnlijk alleen maar een vriendelijk klein dorpje vol gastvrije mensen gezien.
De mensen hier hebben zich aangepast aan hun nieuwe situatie. Er is geen enkele luxe, maar dat was er tijdens hun nomaden bestaan ook niet. Een lach is nooit ver weg en te snel moeten we het dorp weer verlaten. Onze accommodatie in Zakouma is al geboekt en we moeten verder.
Bezoek de Fulani Bororo
Het dorp waar wij hebben overnacht ligt langs de weg van Mongo naar Zakouma. Dertig kilometer na Mongo langs de Mongo- Abu Deia-Am Timan National Road. Dat het een nationale weg is wil niet zeggen dat het een goede weg is dus bereid je voor op veel gehobbel op een zandweg. Zoals de meeste bestemmingen in Tsjaad is ook dit deel van het land alleen bereikbaar met eigen vervoer.
De Bororo kan je verder tegenkomen in Niger, Nigeria, Kameroen, de Democratische Republiek Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek.
Foto’s: Maarten van de Biezen