Chinko natuur reservaat

0
1496
Chinko Centraal Afrikaanse Republiek

Diep in de Centraal Afrikaanse Republiek ligt een onbekend natuurreservaat dat na moeilijke tijden weer begint op te bloeien. In het oosten van het land, dat decennia geteisterd werd door burgeroorlogen, ligt het reservaat Chinko. Het 20.000 vierkante kilometer grote reservaat lijkt een lichtpuntje te zijn in het door problemen geplaagde Afrikaanse land. 

Het park is in 2015 onder controle gekomen van African Parks. Een non profit organisatie uit Zuid Afrika, die in inmiddels in verschillende landen actief is. Waaronder andere minder toegankelijke landen als Tsjaad, Angola en Congo.

In 2015 werd het reservaat overlopen door herders met enorme kuddes van duizenden dieren. De natuurlijke hulpbronnen werden uitgeput en stroperij was de norm. Lokale bevolking die zich hier tegen verzette werdt zonder pardon vermoord. 

African park wist met steun van de overheid het tij te keren en in de afgelopen zes jaar zijn de populaties wilde dieren flink gegroeid. Daarmee is Chinko nu één van de grootste ecosystemen met het grootste natuurbeschermings potentieel in Centraal Afrika.

Populaties van verschillende diersoorten stijgen

Onderzoeken bij de dieren in het reservaat laten een gestage toename zien in de meeste belangrijke populaties. Er zijn nu meer dan 1000 chimpansees. Ten minste 60 olifanten, meer dan 3000 West-Afrikaanse buffels en meer dan 600 Lord Derby’s elanden. Ongeveer 75 Afrikaanse wilde honden werden ook geteld. Voor het eerst sinds 2016 is er in november 2020 voor het eerst weer een leeuwenpaartje gezien in het gebied. Naar verwachting zullen er echter nog meer dieren in het reservaat verblijven.

De levensreddende rol van Chinko

Nog opmerkelijker is de levensreddende rol die Chinko bij de lokale bevolking speelt. In deze door oorlog verscheurde uithoek van de wereld is het reservaat de enige stabiliserende kracht in de hele regio voor de mensen die hier wonen. 

Terwijl etnisch geweld de Centraal Afrikaanse Republiek al jaren teisterde kwam er in 2017 een humanitaire crisis op gang. Honderden intern ontheemden, voornamelijk vrouwen en kinderen vluchten naar Chinko om te voorkomen dat ze werden afgeslacht. De rangers van Chinko boden bescherming.

Na maandenlang te zijn voorzien van veiligheid, voedsel, water, onderdak, gezondheidszorg en zelfs werkgelegenheid, verhuisden ze in juni 2018 vrijwillig terug naar hun dorp met steun en hulp van African Parks.

Op een plek met weinig tot geen economische kansen, is Chinko sinds 2015 de grootste werkgever in de regio geworden met honderden mensen die jaar na jaar werk hebben gevonden. Er wordt ook voorzien in salarissen voor onderwijzers, artsen en verpleegsters.

De toekomst van Chinko

Zowel lokale gemeenschappen als de parkmedewerkers zijn positief over de toekomst en praten over een mooie toekomst die onlosmakelijk verbonden is met het Chinko reservaat.

In 2019 heeft het park 58 boeren en 27 zeepmakers (van wie de meerderheid vrouwen zijn) financieel ondersteund. Ook is een veerboot voor voertuigen gerenoveerd om de lokale economie te ondersteunen. Vijfenveertig onderwijzers en drie medische staf van de lokale gemeenschappen kregen salarisbijdragen en aanvullende opleiding.

Bezoek het natuurreservaat Chinko

Momenteel is Chinko gesloten voor bezoekers, ze zijn wel bereikbaar op chinko@african-parks.org. Meer informatie op de website van African Parks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.