Er zijn onbekende verre reisbestemmingen en er zijn bestemmingen waarbij je eerst de kaart erbij moet pakken om te zien of ze echt bestaan. Voor de meeste mensen valt Tsjaad in deze laatste categorie. Het land staat bij de gemiddelde reiziger ver onderaan de lijst van landen die ze in Afrika zouden willen bezoeken. En toch, voor de onverschrokken reiziger is er juist in dit land heel veel moois te ontdekken. Gebaande paden bestaan er in Tsjaad niet wat een reis tot een unieke ontdekkingstocht maakt. Hier tien weetjes over dit unieke land.
-
Een bezoek is niet voor angsthazen…
Laat ik het maar meteen met het slechte nieuws beginnen. Afgezien van de hoofdstad N’Djamena geldt er voor het hele land een negatief reisadvies. Ongeveer de helft van het land is oranje gekleurd en het advies is om alleen noodzakelijke reizen te maken. De andere helft van het land heeft een rode kleur met het nadrukkelijke advies niet reizen. In de rode gebieden vallen ook enkele van de bezienswaardigheden in Tsjaad, waaronder het Ennedi massief, de meren van Ounianga en het Tibesti gebergte.
Op de website van het ministerie van buitenlandse zaken staat te lezen: “Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van het land. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Dit komt doordat er gewapende en terroristische groeperingen actief zijn in Tsjaad. Ook zijn er veel vluchtelingen uit Sudan en de Centraal Afrikaanse Republiek in het land. Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.” Met andere woorden Tsjaad is niet de typische vakantiebestemming. Zie hier het complete reisadvies voor Tsjaad.
-
…maar Tsjaad bezoeken is niet onmogelijk
Heb je geen problemen met weinig luxe, veel zand en lange reisdagen over vaak bar slechte wegen dan is het land voor jou een prachtige volgende bestemming. Na aankomst dien je je binnen 3 dagen te registreren bij de politie. Buiten de hoofdstad heb je om rond te reizen een vergunning nodig, die je overigens vrij makkelijk kan aanvragen. In het noorden is het verplicht om met een reisgids te reizen.
Heb je geen eigen vervoer dan is een georganiseerde reis de enigste optie. Er zijn niet heel veel opties en de meeste trips vallen dan ook buiten het budget van de gewone reiziger. €11.890 euro voor alleen een bezoek aan het wildpark Zakouma is niet iets wat iedereen kan ophoesten. Wij gaan mee op een meer betaalbare trip van het Spaanse Kumakonda, dat is gespecialiseerd in reizen in dit deel van Afrika. Ze rijden in hun eigen omgebouwde vrachtwagen naar enkele van de meest bijzondere plekjes op dit continent.
-
De buurlanden van Tsjaad staan niet heel goed bekend
Als je kijkt naar de buurlanden van Tsjaad dan is het niet heel raar dat het land de zorgen wekt bij het ministerie van buitenlandse zaken. Zo is er Libië in het noorden en Soedan in het oosten. De Centraal Afrikaanse Republiek en Kameroen in het zuiden en Nigeria en Niger in het westen. Met uitzondering van Kameroen allemaal landen die nou niet meteen een leuke vakantiebestemming lijken. Maar juist tussen deze landen vormt Tsjaad grotendeels een baken van rust en veiligheid.
-
Tsjaad wordt onderverdeeld in drie verschillende regio’s
Tsjaad is groot, 1.284.000 vierkante kilometer groot. Op de lijst met de grootste landen ter wereld staat het op plek 21. Groot genoeg dus om het op te delen in 3 verschillende geografische gebieden. In het noorden vindt je de meest indrukwekkende landschappen midden in de Sahara woestijn. Het uitgestrekte verlaten woestijnlandschap vol met bizarre rotsformaties doen je geloven dat je je op een andere planeet bevindt.
In het midden van het land vind je de Soedanese savanne, een brede strook tropisch grasland dat zich over de hele lengte van het continent uitstrekt. Van de Atlantische oceaan bij Nigeria tot de Ethiopische hooglanden in het oosten. Hier tref je verschillende nomaden die met grote kuddes koeien, kamelen en/ of geiten over de vlaktes zwerven op zoek naar voedsel.
De hoofdstad N’Djamena ligt ongeveer op het punt waar de Sahara woestijn en de savanne elkaar ontmoeten.
Helemaal in het zuiden gaat de savanne langzaam over in de tropische bossen van het Kongobekken.
-
Tsjaad was voorheen een franse kolonie
De onafhankelijkheid die 11 augustus op de onafhankelijkheidsdag wordt gevierd, kwam tot stand in 1960. Het jaar dat Tsjaad het koloniale Frankrijk van zich afschudde. In werkelijkheid was dit niet het soort kolonisatie waarvoor veel afschudding nodig was. Frankrijk had weinig moeite, tijd en geld in het land geïnvesteerd en profiteerde vooral van de productie van goedkoop katoen.
-
Het steeds veranderende Tsjaadmeer
Het steeds veranderende Tsjaadmeer ligt op de grens met Kameroen, Niger en Nigeria. Afhankelijk van de regenval verschillen de waterniveaus in het meer enorm. In droge periodes komt het regelmatig voor dat grote delen van het meer helemaal droogvallen.
In het meer liggen gewoonlijk enkele eilandjes en zandbanken en de oevers bestaan voornamelijk uit moerassen. De laatste jaren veranderd het meer echter steeds meer in lege zandvlaktes. Ondanks dat is het landschap rond het Tsjaadmeer werkelijk schitterend. Wanneer vroeg in de ochtend de zon opkomt bij het meer, zoeken de vrouwen die op de vissers en hun vangst wachten de warmte van hun kampvuurtjes op. Als de vissers aankomen worden ze begeleid door zeevogels die zicht tegoed doen aan de overblijfselen van de ter plekke schoon gemaakte vis dat grotendeels op transport gaat naar de hoofdstad N’Djamena.
Begin 2020 heeft Boko Haram een grote aanval uitgeoefend op een legerpost in het gebied. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de huidige veiligheidssituatie bij het meer, voor dat je plannen maakt om het te bezoeken.
-
Het dak van Tjsaad
In het uiterste noorden van het land vindt je een plek waar de Sahara woestijn naar de hemel reikt. Het Tibesti gebergte, een bergketen dat 3 keer zo groot is als Zwitserland en waar de hoogste bergtop de 3445 meter bereikt. In het vulkanische gebergte zijn nog 3 actieve vulkanen, in 2011 was de laatste uitbarsting. De bergen bevatten talloze interessante natuurlijke en historische bezienswaardigheden.
Bij de noordwestelijke rand van de vulkaan Tarso Voô vind je verschillende warmwaterbronnen die door de nomaden in het gebied worden bezocht vanwege de geneeskrachtige werking.
-
De Ennedi woestijn
In het oosten van Tsjaad, dicht bij de grens met Soedan bezoek je een ander geologisch wonder. Diep in de Sahara woestijn werpen stenen pinakels en kathedraalachtige rotsformaties hun schaduwen over het landschap. Het Ennedi massief bestaat uit een labyrint van kloven en zandstenen kliffen, afgewisseld met bizarre rotsformaties en zandduinen. De Guelta d’Archei is waarschijnlijk de meest bijzondere waterbron in de Sahara waar elke dag honderden kamelen bijeenkomen om te drinken.
-
Op safari in Zakouma
Tsjaad wordt zelden gepromoot als safaribestemming en dat is niet zonder goede reden. Het belangrijkste natuurpark Zakouma heeft veel te leiden gehad tijdens de burgeroorlog. Na de oorlog plunderden stropers te paard het park. In totaal werden 4000 olifanten afgeslacht voor hun ivoor. 95% van de olifanten populatie in het park overleefde deze verschrikkelijke tijd niet.
Inmiddels heeft Zakouma één van de meest spectaculaire transformaties in heel Afrika meegemaakt. Rangers werden getraind en de stroperij nam af tot bijna nul. Inmiddels is de olifantenpopulatie gegroeid naar 559 dieren en ook andere diersoorten floreren. Het is nog lang niet op het niveau als in parken als bijvoorbeeld Kruger. Toch zul je tijdens een bezoek zeker veel wild zien. Verschillende soorten, waaronder de olifanten en leeuwen, worden gevolgd waardoor de hun locatie bekend is en ze dus vrij makkelijk gevonden kunnen worden door de rangers tijdens de safari.
-
Tsjaad organiseert één van de meest tot de verbeelding sprekende festivals van Afrika
Hoewel het meer bekend is van Niger, is Gerewol een jaarlijks ritueel dat ook in Tsjaad wordt gehouden. Jonge mannen gaan bij deze ceremonies op zoek naar een geschikte vrouw. Tijdens dit feest verzamelen jonge mannen zich in rijen om te dansen en te zingen, strijdend om de aandacht van huwbare jonge vrouwen. Ze dansen hierbij een speciale dans, de Yaake en hebben zich zwaar opgemaakt en laten het wit van de ogen rollen. Gerewol vindt gewoonlijk plaats in september aan het eind van het regenseizoen.
Heel mooi geschreven en wat een avonturen,Maarten!!