African Parks gaat bijna het hele Chinkobekken beheren

0
1089
Bonobo African Parks

Centraal Afrikaanse Republiek – Na 18 maanden overleg hebben de regering van de Centraal Afrikaanse Republiek en African Parks een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze geeft African Parks het mandaat om de komende 25 jaar bijna het hele Chinkobekken actief te gaan beschermen. Dit betreft een gebied van meer dan 5,5 miljoen hectare. Twee grote rivieren die er stromen vertegenwoordigen één van de meest ongerepte zoetwatersystemen in Afrika. 

In combinatie met verschillende bestaande aangrenzende reservaten beslaat het gebied 8 miljoen hectare. Het betekend dat het de potentie heeft om de grootste aaneengesloten beschermde wildernis in heel Afrika te worden.

Momenteel is de beveiliging vooral gericht op het Chinko natuur reservaat, dat sinds 2014 door African Parks wordt beheerd. In de toekomst hopen ze ook de omliggende reservaten te beschermen tegen onder meer stropers en houtkap. 

Chinko is een van de weinige gebieden ter wereld waar zowel savanne als regenwoud diersoorten leven. Het is het laatste toevluchtsoord voor Afrikaanse wilde honden in Centraal West Afrika. Ook leven er nog grote groepen oosterse chimpansees. Daarnaast tref je er de met uitsterven bedreigde reuzenelanden, bongo’s, olifanten, luipaarden en leeuwen. 

De populatie leeuwen is gestegen van slechts een paar individuen in 2017 tot meer dan 30 vandaag de dag. Bij de stad stad Rafai, op 15 kilometer van het reservaat, zijn voor het eerst weer nijlpaarden gedocumenteerd. Deze waren daar sinds de jaren negentig niet meer gezien.

Uitdagingen

De afgelopen 6 jaren waren dan ook een uitdaging voor African parks. Ze kregen onder meer te maken met gemilitariseerde stropers en gewapende herders die met honderdduizenden dieren het gebied introkken. 

In januari 2017 vond een tragische helikoptercrash plaats. Dit werd gevolgd door een humanitaire crisis zes maanden later toen 380 vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, naar de veiligheid van Chinko kwamen vanwege het escalerend etnisch geweld in de regio. Ze bleven bijna 15 maanden in het natuur reservaat onder de bescherming van de rangers. De vluchtelingen werden voorzien van voedsel, water, onderdak, gezondheidszorg en zelfs werk. Toen de veiligheid terugkeerde, verhuisden ze vrijwillig terug naar hun dorpen.

Als grootste werkgever in de regio wordt Chinko als lichtpunt gezien door het goede bestuur en stabiliteit waar zowel mens als dier van profiteren.

De nieuwe overeenkomst met de regering van de Centraal Afrikaanse Republiek en African Parks is een weerspiegeling van wat er al gezamenlijk is bereikt. Het laat zien dat het zelfs op complexe plaatsen mogelijk is om een ​​betere, veiligere toekomst voor mensen en dieren in het wild op te bouwen. Dit door samen te werken in één van de meest door oorlog verscheurde gebieden ter wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.