Tsimanampetsotsa National Park

0
1710
Tsimanampetsotsa National Park Madagaskar

Het nationale park Tsimanampetsotsa is vernoemd naar het spectaculaire Tsimanampetsotsa meer. Het natuurpark ligt in het zuidwesten van Madagaskar, niet ver van de kust en ongeveer 90 km ten zuiden van Tulear. 

Het meer is ook de belangrijkste reden om het park te bezoeken. Het natuurgebied is 430 vierkante kilometer groot en het landschap bestaat voornamelijk uit doornstruweel (spiny forest), banyan bomen, enorme baobabs en moerasland. Richting de kust zijn er met gras begroeide zandduinen. Het zal je dan ook niet verbazen dat het gebied geliefd is bij watervogels. 

Tsimanampetsotsa is dan ook een paradijs voor vogelaars. Meer dan 100 soorten zijn hier te vinden, waaronder verschillende soorten flamingo’s. Met name de kleine flamingo’s vormen grote kolonies in het meer. Maar ook zeldzame soorten als de Archbolds newtonia, Madagaskarplevier en roodschoudervanga vliegen er rond. 

Tsimanampetsotsa National Park flamingo

Naast de vogels zijn er meer bijzondere dieren te vinden zoals de uiterst zeldzame grandidiermangoest en 4 soorten lemuren. Te weten de ringstaartmaki, verreauxsifaka, microcebus griseorufus (Gray-brown mouse lemur) en witvoetwezelmaki.

Ring-tailed Lemur (Lemur catta) feeding on tamarind leaves, Tsimanampetsotsa, Madagascar

Een andere zeldzame diersoort die helaas met uitsterven wordt bedreigd is de stralenschildpad. Een schildpad uit de familie landschildpadden. De naam komt vanwege de kleurpatronen op het schild. Deze is donkerbruin tot zwart en de verschillende hoornplaten zijn in het midden geel, met enkele strepen die naar de randen lopen. Hierdoor ontstaat de karakteristieke sterachtige tekening. De stralenschildpad wordt dan ook beschouwd als een van de mooiste schildpaddensoorten. 

DSC_1029

Meer zonder dolfijnen

Tsimanampetsotsa (wat ‘meer zonder dolfijnen’ betekent in het Malagasi) is verder uniek omdat maar lieft 90% van de flora en fauna alleen in dit deel van Madagaskar voorkomt. Dat was ook de reden om het al in 1927 tot beschermd natuurgebied uit te roepen. 

In het park zijn verder talrijke grotten en sinkholes te zien. Deze sinkholes zijn ontstaan door een ondergrondse stroom. 

IMG_8188

Het meer is een belangrijke waterbron voor mens, dier en plant in dit meest droge deel van Madagaskar. Op dit deel van het eiland valt slechts 300 millimeter neerslag per jaar. Best bijzonder omdat het in het relatief (330 kilometer) dichtbij gelegen nationale park Midongy du Sud bijna elke dag regent. 

Wandelroutes

In het park zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Er is keuze tussen simpele relatief korte routes tot stevige lange wandelingen. Enkele mooie routes zijn:

Het Andalamaike circuit dat je leidt door dorre landschappen vol met baobabs en met name gericht is op het zien van de stralenschildpad. Ook bezoek je een ondergrondse grot. 

IMG_8181

Langs het Emande circuit loop je langs geweldige landschappen en oude graven. Onderweg kan je lemuren, watervogels en reptielen spotten. 

Het Andaka circuit is een korte wandeling langs de oever van het meer waarbij je tientallen tot honderden flamingo’s kan spotten. 

Indrukwekkend is ook het Tsiamaso circuit die langs verschillende grotten loopt waar je stalactieten en stalagmieten kunt bewonderen en de beroemde blinde vissen kunt observeren.

Bezoek Tsimanampetsotsa National Park

Tsimanampesotsa is het hele jaar toegankelijk. De beste tijd om het te bezoeken zijn de maanden april tot en met december. Deze periode is het meer gewoonlijk bedekt met grote kolonies flamingo’s.

Het park is dagelijks geopend tussen 7.00 en 17.00 uur. 

DSC_1065

Neem vanaf Tulear de weg langs de kust naar het zuiden door Anakao tot aan de stad Beheloka. Hier houdt het asfalt op en vervolg je je weg over een zandweg naar Efoetse (ongeveer 1,5 uur). Hier bevindt zich de hoofdingang van het park. Alternatief is om vanaf Anakao een boot te regelen die er ongeveer 4 uur over doet om het park te bereiken. Er is geen openbaar vervoer naar het park, maar bij de hotels in Anakao en Beheloka kan je een bezoek boeken. In het park zijn twee kampeerplekken met enkele basisvoorzieningen. Wel dien je je eigen kampeerspullen mee te nemen. Het hoofdkantoor van Tsimanampesotsa is in het dorpje Efoetse.

Lake Tsimanampetsotsa National Park panorama

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.