Het nationale park Mkomazi is een spectaculaire wildernis in het noorden van Tanzania. In het noordwesten is de Kilimanjaro zichtbaar, de hoogste top van Afrika. In het zuiden vormen het Pare- en Usambaragebergte een dramatische achtergrond en in het noorden deelt het uitgestrekte Tsavo National Park in Kenia een grens met Mkomazi. Tussen deze twee aaneengesloten parken migreren grote kuddes olifanten , oryxen en zebra’s. Samen met Tsavo vormt het dan ook één van de grootste en belangrijkste beschermde ecosystemen op aarde.
Mkomazi ligt op het zuidelijkste puntje van de Sahel zone. Het droge landschap bestaat uit grijsgroene nyikastruiken, oude baobabbomen en geïsoleerde rotsachtige heuvels. Op verschillende plekken maken de zeeën van bush plaats voor open savannebossen met acacia bomen en mbuga’s (ondiepe valleien met grasland). Aan de zuidoostelijke grens van het park stroomt de Umba rivier, wat voor een ideale leefomgeving zorgt voor zowel kleine als grote zoogdieren.
De dieren die hier voorkomen zijn typerend voor het dorre klimaat. Giraf, oryx, gerenoek, hartebeest, kudu, eland, impala en Grantgazelle delen het reservaat met olifanten, buffels en talloze roofdieren, waaronder leeuwen, luipaarden en cheeta’s. In totaal zijn 78 soorten zoogdieren in het park geregistreerd. De zeldzame gerenoek wordt ook wel de girafantilope genoemd. Dit vanwege de lange hals en de gewoonte om staand op de achterpoten de verse blaadjes van struiken en bomen te verorberen.
Zwarte neushoorns en wilde honden
Het park is ook een toevluchtsoord voor de bedreigde zwarte neushoorn en wilde honden. Eén van de doelen van het park is dan ook om samen het aangrenzende Umba reservaat een zo goed mogelijke bescherming te bieden aan deze dieren. De zwarte neushoorns in Mkomazi Rhino Sanctuary (rond de 50) vormen bijna 30% van de totale populatie zwarte neushoorns in Tanzania.
De vogels van Mkomazi zijn zelfs nog talrijker, met meer dan 400 soorten die er gezien zijn. Neushoornvogels, duiven, wevers en parelhoenders zijn allemaal in grote aantallen aanwezig. Bijzondere soorten zijn onder andere de vechtarend en de Damarakakelaar.
Het park is niet erg bekend bij de meeste toeristen die voor een safari naar Tanzania komen. Ook ligt het ver van de bekende routes van de overland trucks die groepssafari’s aanbieden. Dit geeft echter een extra charme aan Mkomazi. Het is er nooit druk en en de dieren gedragen zich natuurlijk. Daarnaast is het een goedkoper alternatief voor de bekende noordelijke nationale parken.
Bezoek Mkomazi National Park
Afgelegen en aanvankelijk ontoegankelijk werd Mkomazi opgericht in 1951, echter kreeg het park nooit de financiële steun zoals de bekendere parken als de Ngorongoro Conservation Area en de Serengeti. Pas sinds 1989 nam de Tanzaniaanse regering de status van het reservaat opnieuw onder de loep. Het belang van het gebied werd duidelijk en het kreeg de status van een nationaal prioriteitsproject. In 2006 werd het uitgeroepen tot een nationaal park. Tegenwoordig is het park dan ook goed toegankelijk.
Vanaf Tanga is het 4,5 uur rijden en vanaf de Kilimanjaro ongeveer 5 uur. Het park is bereikbaar via Same dat op de geasfalteerde weg tussen Arusha en Dar Es Salaam ligt. Ook is het mogelijk om een vlucht te charteren naar het vliegveld Kisima.
Mkomazi is geliefd voor wandelsafaris en trektochten. Toeristische accommodaties zijn echter bijzonder schaars. Binnen het park is er Babu’s Camp met luxe tenten als accommodatie. Of je zet je eigen tent op op de Mkomazi Campsite. Buiten het park en op een uurtje rijden is de Eco Lodge Mambo View Point een goede optie. In Same zijn er verschillende guesthouses en hotels.
Om bij het park te komen zal je over een eigen (huur)auto moeten beschikken. In het park kan je aansluiten bij één van de georganiseerde (wandel)safari’s, of je verkend het met je eigen vervoer.
Beste reistijd voor Mkomazi
Voor het spotten van de wilde dieren kan je het beste in de droge maanden tussen juni en oktober komen. De natuur en het uitzicht op de bergen is echter het mooist tijdens het natte seizoen van november tot mei. Dit is ook de beste tijd om olifanten vanuit Tsavo door het park te zien migreren. Ben je niet op je eerste safari reis dan zouden wij voor dit park vooral deze periode adviseren.
Zie ook de website van tanzaniatourism