Ruma National Park

0
1456
Ruma National Park Kenia

Een mozaïek van landschappen, variërend van rivierbossen en glooiende savannes tot prachtige steile hellingen en torenhoge kliffen, het Ruma National Park belooft onontdekte natuurschoon en ongestoorde rust. Het is ook Kenia’s laatst overgebleven toevluchtsoord voor de met uitsterven bedreigde roanantilope. 

Ruma ligt in de Lambwe River Valley die wordt begrenst door Kanyamwa Escarpment in het zuidoosten en de Ruri Hills in het noorden. De vallei is een lange, smalle landgang op een vuistvormig schiereiland dat zich uitstrekt tot in het Victoriameer. Het terrein is voornamelijk glooiend grasland, met stukken open bosstruikgewas. 

A storm approaches ruma national park

Het park is 250 vierkante kilometer groot en werd op verzoek van de lokale bevolking vernoemd naar één van Kenia’s machtigste tovenaars die in dit gebied leefde. Vanaf 1966 werd het al beschermd onder de naam Lambwe Valley Game Reserve.

Het park ligt vlakbij de oevers van Lake Victoria en is een eiland van wildernis in een zee van intensieve landbouw en veeteelt. Het ligt in één van de meest productieve en dichtbevolkte regio’s van Kenia. Toeristen hebben Ruma nog niet ontdekt wat het tot een heerlijke plek maakt om even bij te komen van alle dol dwaze safari avonturen. 

Roanantilope

Het nationale park Ruma werd in 1983 opgericht om de laatst overgebleven populatie Roanantilopes van het land te beschermen. De roan  (of korongo zoals de antilope in Swahili wordt genoemd) is de op twee na grootste antilope soort in Kenia. Ze zijn te herkennen aan het kenmerkende zwart witte gezicht dat bijna vergelijkbaar is met een tribaal masker. Roanantilopen leven in kuddes van maximaal 20 dieren die worden geleid door een dominant mannetje. 

Hippotragus equinus

Voor het grote wild hoef je niet naar Ruma te komen. Soorten die je waarschijnlijk wel tegen komt zijn de rothschildgiraf, buffels, bavianen, hartebeesten, roanantilope, oribi en andere antilopesoorten. Ook luipaarden en hyena’s komen in het gebied voor. Onlangs zijn zwarte en witte neushoorns en Burchellzebra’s in het park geïntroduceerd. 

Black Rhinos at Ruma National Park

Het vogelleven van Ruma is uitzonderlijk wat het park ook een top bestemming maakt voor vogelliefhebbers. Ruim 400 soorten zijn er in Ruma geteld.

Blauwe Zwaluw

Ruma is het enige beschermde gebied in Kenia waar de wereldwijd bedreigde blauwe zwaluw, een kwetsbare Afrikaanse migrant, regelmatig wordt gezien. Het is een kleine zwaluw met zeer lange buitenste staartpennen. De vogel lijkt op afstand zwart, maar is feitelijk metaalkleurig donkerblauw. De vogels worden inclusief staart zo’n 18 tot 25 centimeter lang. Blauwe zwaluwen, die voor zowel voedsel als rust afhankelijk zijn van vochtig grasland, arriveren rond april in Kenia vanaf hun broedgebieden in Zuid Tanzania en vertrekken weer in september.

tree swallow portrait

Slangen paradijs

Ruma heeft een uitzonderlijke slangenpopulatie. Redelijk makkelijk te spotten soorten zijn onder meer ​​de Afrikaanse spugende cobra, boscobra, python, smalkopmamba, zwarte mamba en pofadders. Ook hagedissen, skinken en gekko’s komen veel voor. 

Ruma National Park python

Bezoek Ruma National Park

De hoofdingang van Ruma ligt 42 kilometer van Homa Bay. Neem vanaf Homa Bay de hoofdweg C20 in de richting van Rongo. Na 10 kilometer sla je rechtsaf bij Rodi Kopany en rij je 20 kilometer verder naar Mirogi. Bij Mirogi volg je de borden naar het park tot de Kamato gate. De laatste 12 kilometer vanaf Miogi is een onverharde, maar goed onderhouden gravelweg. In het park is een 4×4 noodzakelijk, zeker als het geregend heeft en de wegen modderig worden. Het is ook mogelijk om met Fly-Sax naar Homa Bay te vliegen.

100_7906

Ruma NP Map

Overnachten kan bij het oribi Guest house of bij de Nyati campsite. Naast game drives is het ook mogelijk om wandelsafari’s te maken. Ook boottochtjes langs de oevers van Lake Victoria behoren tot de mogelijkheden. 

Het klimaat in Ruma is vergelijkbaar met de rest van het land. De beste tijd om het park te bezoeken is van juni tot oktober en januari en februari. Van maart tot juni en half december tot februari valt de meeste regen. 

100_7949

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.