Als een van de nationale parken in Tsjaad beschermt Manda een relatief goed bewaard gebleven deel van het Soedanese savanne ecosysteem. Manda is een van de laatste natuurreservaten in de Chari regio van Tsjaad. Toenemende druk op natuurlijke hulpbronnen in de omliggende landschappen bedreigen echter de integriteit van het park.
Het nationale park Manda werd opgericht in 1965 en ligt in het zuiden van Tsjaad. Het park beslaat ongeveer 120 vierkante kilometer beboste savanne, bossen en met gras begroeide uiterwaarden. Het wordt in het zuidwesten begrensd door de weg Sarh – N’Djamena. In het noordoosten loopt de rivier de Chari. De regens die meestal eind april beginnen, veroorzaken seizoensgebonden overstromingen van de Chari.
Manda National Park ligt geïsoleerd van de meeste andere beschermde gebieden. Dit maakt het voor dieren in het wild moeilijk om van het park naar andere geschikte habitats te migreren. Een nabijgelegen beschermd gebied is echter het Djoli-Kéra Forest Reserve, een uitgestrekt aaneengesloten gebied van Soedanese savannes en bossen.
Reuzenelandantilope
Manda National Park is oorspronkelijk aangelegd ter bescherming van reuzenelandantilope. Net als de Afrikaanse olifant verdween deze soort echter eind jaren tachtig uit het park. Er worden wel nog steeds nijlpaarden aangetroffen in de Chari rivier. Ook zijn er kleine populaties Afrikaanse buffels, roanantilopen en een paar soorten primaten in het gebied.
Enkele van de vogels die in Manda worden aangetroffen zijn de gele kapokmees, groenrugeremomela, zwartkapbabbelaar, witkraagspreeuw, kleine rotsmus, rosse graszanger, gambagavliegenvanger en de roodmaskerastrild.
Manda, een natuurpark onder druk
Slecht landbeheer en terugkerende bosbranden leidden tot bodemverslechtering en verminderde landbouwopbrengsten in de regio. Als gevolg hiervan zijn boeren op zoek gegaan naar nieuwe, vruchtbare grond, zoals de omgeving van het Manda National Park en het Djoli-Kéra Forest Reserve. Bovendien zijn boeren overgeschakeld op meer lucratieve activiteiten, zoals de commercialisering van hout of de productie van houtskool.
In de afgelopen jaren hebben herders hun vee binnen de grenzen van het park gebracht tijdens hun seizoensmigraties om droogte verder naar het noorden te vermijden, of omdat hun traditionele graslanden tijdens het regenseizoen onder water kwamen te staan. Deze herders worden ook verantwoordelijk gehouden voor het snoeien van takken om hekken te maken en opzettelijk branden in de savannes aan te steken om vroege vergroening en betere toegang tot grasspruiten te bevorderen. De aanwezigheid van herders in het park is de bron geweest van verschillende conflicten met boeren en parkwachters.
Satellietbeelden laten zien dat de vegetatiebedekking in het park relatief stabiel is, maar de lokale bevolking is getuige geweest van een afname van de biodiversiteit en de populaties van wilde dieren als gevolg van de achteruitgang van de leefomgeving en zware stroperij.
Bezoek Manda National Park
Het park is gemakkelijk bereikbaar via de stad Sarh met de ingang langs de weg van Sarh naar N’Djamena (Pont de Balimba). In het park zijn geen voorzieningen, maar in Sarh is voldoende accommodatie te vinden.