De wildreservaten Ferlo Nord en Ferlo Sud in Senegal zijn in de jaren 70 opgericht. Samen behoren ze tot één van de grootste beschermde gebieden in de Sahel. De twee reservaten worden gescheiden door de RN3 tussen Medinassi en Ouro Sogui. Bij elkaar zijn ze zo’n 6000 vierkante kilometer groot. Het landschap bestaat grotendeels uit een semi woestijn en droge savanne vlaktes. Met rondom grasvlaktes die worden gebruikt door een handjevol Peul herders die er hun vee en schapen laten grazen.
Koringazelle
Veel van de oorspronkelijke wilde dieren in dit deel van Senegal zijn lokaal uitgestorven. Af en toe worden er weer oude soorten geïntroduceerd. De reservaten zijn tevens het toevluchtsoord van een laatste overgebleven populatie Koringazellen. Deze gazelle soort komt voornamelijk voor in de Sahel zone en heeft een voorkeur voor droge graslanden, beboste savannes en struikachtige steppen. De koringazelle leeft gewoonlijk alleen, in paren of in kleine groepen van niet meer dan zes individuen.
De totale populatie van koringazellen in de hele Sahel wordt geschat op ongeveer 25.000. Echter vertoont deze populatie een dalende trend. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur heeft de soort dan ook als ‘kwetsbaar’ bestempeld.
Katané
In de buurt van het dorpje Katané in Ferlo Nord is een gebied van 12 vierkante kilometer savanne omheind. De bedoeling is om dit gebied langzaam steeds verder uit te breiden. Binnen de omheining is begonnen met het herintroduceren van de algazel, dorcasgazelle en damagazelle. Van drie die is de algazel, ook wel sabelantilope of sabeloryx genoemd, in het wild volledig uitgestorven. Ook de damagazelle is een bedreigde diersoort en kwam tot de herintroductie hier in Ferlo in 2003 niet meer voor in Senegal. De dorcasgazelle komt buiten Senegal nog wat vaker voor, maar was voorheen ook niet meer te vinden in het land.
De aantallen zijn nog niet heel groot, maar zonder natuurlijke vijanden als leeuwen groeit de populatie wel weer langzaam. Geschat wordt dat er van elke soort tussen de 100 en 200 dieren rondlopen. Kleinere roofdieren zoals de jakhals lopen nog steeds vrij rond in de twee reservaten.
Het reservaat wordt mede gerund door Résérve Speeciale de Faune de Guembeul die een klein reservaat beheren bij Saint-Louis. De dieren die in Ferlo worden uitgezet zijn vaak afkomstig uit dierentuinen of andere reservaten en worden gewoonlijk in dit reservaat voorbereid op hun terugkeer naar het wild in Ferlo.
Important Bird and Biodiversity Area
Zowel Ferlo Nord als Ferlo Sud zijn aangemerkt als Important Bird and Biodiversity Area (IBA). Een IBA is een gebied dat internationaal van belang is als leefgebied voor wilde vogels. Wereldwijd zijn er in 2013 meer dan 12.000 IBA’s in 218 verschillende landen. In beide reservaten zijn bijna 200 verschillende soorten aangetroffen. Hieronder zijn veel palearctische migranten. Een aantal van de te spotten soorten zijn de Abessijnse neushoornvogel, kleine grijze specht, goudgele nachtzwaluw, bruinruggoudmus en verschillende roofvogels waaronder de buizerd.
Bezoek Reserve de Faune du Ferlo Nord and Sud
Om Ferlo te bezoeken kan je het beste naar Katané reizen. Hier tref je het rangerkantoor en het omheinde gedeelte. Katané ligt ongeveer 30 kilometer van Ranérou. De weg tussen de dorpen is onverhard en niet altijd in al te beste staat. In de reservaten zijn geen accommodatie mogelijkheden. De vriendelijke parkrangers willen je (als ze aanwezig zijn) echter graag een plekje (buiten de omheining) aanwijzen waar je kan kamperen.
Dit natuurgebied ligt in één van de meest afgelegen delen van Senegal en als je het wil bezoeken zal je ervoor moeten zorgen dat je alle benodigdheden, inclusief water, zelf meeneemt. Officieel heb je voor een bezoek toestemming nodig van de ‘direction des Parks Nationaux’ die een kantoor hebben aan Route des Maristes in Dakar. Ligt dat niet op de route kun je proberen contact te krijgen via www.environnement.gouv.sn.