Tijd voor Thee! Ontdek de geboorteplaats van Malawi’s heerlijke theevariëteit

0
87
Mount Mulanje theeplantage

Malawi – Ontdek Malawithee en hoe het deel kan uitmaken van je vakantie, in de weelderige theetuinen in het zuiden van Malawi. Waar elk blad een verhaal vertelt van traditie, innovatie en gemeenschap. Op de mistige hellingen van Thyolo en de levendige velden van Mulanje, ontdek de kunst en toewijding die verweven zijn in elke stap van Malawi’s bloeiende theeproductie.

Geniet van de eenvoudige geneugten van het leven… in Malawi

Wist je dat terwijl veel landen in Afrika bekend staan om hun koffie, thee eigenlijk de meest geconsumeerde drank op het continent is? Malawi is misschien klein, maar je zult verrast zijn te horen dat het het eerste land was dat commercieel thee verbouwde in Afrika. Malawi is ook de thuisbasis van de oudste theeplantages op het continent en is de op één na grootste theeproducent in Afrika. Sommige theestruiken in Malawi dateren uit 1890 en fans van Malawithee zullen je vertellen dat de leeftijd van de planten bijdraagt aan de fantastische smaak van de thee.

Malawi exporteert jaarlijks ongeveer 31.000 ton thee en de thee-industrie van het land biedt werk aan ongeveer 50.000 formele werknemers, waardoor het de grootste werkgever is in een land met slechts 19 miljoen inwoners.

Een verblijf op een theeplantage is zeer aan te bevelen wanneer je Malawi bezoekt. Het zien van hoe thee wordt verbouwd, geoogst en gemaakt, zal een extra element toevoegen aan je vakantie in Malawi, naast safaritochten en verblijven aan het meer.

Satemwa Thee

Gelegen op een hoogte van 3.900 voet, met rij na rij theestruiken die het heuvelachtige landschap eruit laten zien als een zacht groen kussen, is Satemwa Tea & Coffee Estate een van de oudste theeplantages in Malawi. Opgericht in 1923 door Maclean Kay, een Schotse immigrant en voormalige rubberplanter in Maleisië, is Satemwa een familiebedrijf van de derde generatie en een van de voornaamste theeplantages van Malawi, die al 100 jaar thee verbouwt en over de hele wereld exporteert.

Satemwa heeft een prachtig uitzicht op Mount Mulanje en de Lower Shire-vallei, en het is op deze mooie plek dat je de kunst van het theemaken zult leren. Aan het eind van je verblijf zul je één ding zeker weten: het leven is te kort voor een slechte kop thee!

Theetijd

Satemwa produceert een breed scala aan zwarte, groene, oolong, witte en donkere theeën, waarvan sommige terechtkomen in wereldwijde merken zoals Pickwiks, Lipton Yellow Label, Tetleys en 5 Roses, om er maar een paar te noemen. Het landgoed produceert ook een reeks ambachtelijke handgemaakte theeën, waarvan sommige hun weg vinden naar gerenommeerde eetgelegenheden zoals Heston Blumenthal’s restaurant The Fat Duck in het Verenigd Koninkrijk.

De in 1937 gebouwde fabriek van Satemwa staat wereldwijd bekend als producent van kwaliteits thee. De fabriek heeft door de jaren heen vele technologische veranderingen ondergaan, maar de kennis, passie en zorg zijn gebleven, doorgegeven door generaties van zowel familie als werknemers. Dit is het laatste, nog in privébezit zijnde, oorspronkelijke theeplantage in Malawi.

Theeproeverij is de ultieme ervaring bij Satemwa. Leer meer over het landgoed, de magie van thee, hoe het wordt verbouwd en geproduceerd en wat Satemwa-theeën zo speciaal maakt. Maak kennis met de kunst van het theeproeven en proef ongeveer 20 zeer verschillende variëteiten totdat je je favoriet vindt. (De meeste van deze theeën kunnen worden gekocht in het winkeltje bij Huntingdon House).

Neem een koffiepauze

Sinds 1972 verbouwt Satemwa ook koffie. Het landgoed heeft momenteel ongeveer 45 hectare koffieplanten, allemaal op een hoogte van rond de 1000 meter. Satemwa produceert een scala aan koffiestijlen, allemaal met de hand geplukt en 15-30 dagen in de zon gedroogd, wat zorgt voor zoete, aromatische en heerlijke koffie.

Tussen de koffievelden door zijn er stukken rivierenbos. Sinds oktober 2008 heeft Satemwa een groot aantal bomen geplant in de koffievelden, die schaduw bieden, vogels, vlinders en andere fauna aantrekken, een positieve impact hebben op de bodem en andere boomsoorten op het landgoed aanvullen, alles in een poging om het natuurlijke ecosysteem van het gebied te behouden.

De accommodatie

Gelegen in een prachtige tuin met bomen en uitgestrekte gazons, is Huntingdon House een goed bewaard gebleven koloniaal huis dat stijlvol is ingericht, perfect voor rust en ontspanning. Er zijn vijf kamers, een uitstekende keuken en een veranda rondom het huis die uitkijkt over de tuin. Het hart van de plantage, de theefabriek, is op loopafstand. Een rondleiding door de theeplantage en een bezoek aan de theefabriek met een proeverij van de beste theeën van Satemwa, is een must (Satemwa produceert jaarlijks meer dan 2.000 ton thee).

Geniet van een verfrissende Gin & Tea of een ‘MoTeato’ op de picknickplek, met een prachtig uitzicht over de Shire rivier en naar Mount Mulanje, geniet van een heerlijk driegangendiner met voornamelijk ingrediënten uit de tuin achter de lodge, slaap vredig in een van de suites van de lodge en word wakker met een volledig Engels ontbijt.

Naast een verblijf in een van de kamers van Huntingdon House, biedt Satemwa ook een optie voor self-catering in Chawani Bungalow. Chawani is een voormalig huis van een theeplanter in het midden van de theevelden van Satemwa. Het huis heeft een zwembad, een prachtig terras en een geweldige tuin. Het biedt plaats aan maximaal 10 personen, waardoor het ideaal is voor grotere groepen, families of zelfrijders. (Van februari tot maart 2024 zal het pand volledig worden gerenoveerd).

Voor reserveringen neem contact op via accommodation@satemwa.com.

Wat te doen rond Satemwa

De belangrijkste attractie van Satemwa is natuurlijk thee! De in 1937 gebouwde fabriek van Satemwa staat wereldwijd bekend als producent van kwaliteits thee. Tijdens je verblijf op het landgoed kun je een rondleiding door de fabriek maken en de thee proeven.

Als je een koffieliefhebber bent, maak je geen zorgen, seizoensgebonden koffietours zijn beschikbaar en nemen je mee op een begeleide wandeling door de koffievelden die wild, open en gelegen in een prachtig landschap zijn.

Maak een wandeling of ga wandelen. Trek je wandelschoenen aan en volg een gids of verken zelf! Wandel door de thee- of koffievelden, het inheemse bos, of misschien beklim je de beroemde rots van de Thyolo-berg.

Mountainbikes zijn beschikbaar als je de 105 mijl aan onverharde wegen en paden wilt verkennen – de meeste mooie hoekjes van het landgoed kunnen met de fiets worden ontdekt.

Satemwa biedt uitzonderlijke mogelijkheden om vogels te bekijken. De gevarieerde vegetatie op het landgoed biedt ideale habitats voor een verscheidenheid aan vogelsoorten uit Malawi. Misschien zie je zelfs de bedreigde Thyolo Alethe, een van de zeldzaamste vogels in Zuidelijk Afrika.

Verder weg kan de achtergrond van de Mulanje-berg (de hoogste van Malawi, ongeveer 10.000 voet) adrenalinezoekers verleiden om de toppen te beklimmen en een dramatisch landschap te ontdekken dat zo onverwacht in contrast staat met dat van Blantyre, slechts 69 km verderop. Plaatselijk bekend als ‘eiland in de lucht’, is Mulanje eigenlijk een ‘massief’ van syeniet en graniet dat een enorme 650 vierkante kilometer beslaat. Erosie door rivieren die langs zwakke lijnen in het gesteente lopen, heeft geresulteerd in diepe kloven die tot in het hart van de berg teruglopen. Lokale operator Trek Mulanje biedt begeleide tochten aan en kan je helpen bij het plannen en uitvoeren van een opwindende tocht naar de top. Satemwa ligt op slechts 40 – 50 minuten rijden van de stad Mulanje, wat het de perfecte plek maakt om een Mulanje-avontuur te beginnen of te eindigen.

Op korte afstand van Satemwa, is het Chimwenya Game Park in Bvumbwe de thuisbasis van Game Haven Lodge. De Lodge is prachtig ontworpen en gebouwd met goudkleurige stenen die op het landgoed worden gevonden. Een uitstekende plek voor families, Game Haven biedt een breed scala aan activiteiten, waaronder safari’s, begeleide wandelingen, mountainbiken en zelfs golf, op hun eigen internationale 9-holes golfbaan!

Waar je je ook bevindt terwijl je Malawithee nipt in het zuiden van Malawi, je zult zeker worden getrakteerd op een prachtige omgeving. Of dat nu is terwijl je ontspant tussen de boomplantages van Thyolo, een gastvrije brunch na een ochtendsafari in Chimwenya, of een ontspannen pauze met een thermoskan in de hand op de top van Mulanje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.