Zambia – ‘Getuige zijn van het verlies van een soort is hartverscheurend, maar er is niets zo hoopvol als de terugkeer ervan’. Prachtige woorden van James Milanzi van African Parks. Hij is verheugd dat hij kan meedelen dat er een aantal cheeta’s zijn overgebracht naar hun nieuwe thuis in Bangweulu Wetlands in Zambia.
Dit moment markeert de terugkeer van de diersoort naar het moerasgebied dat wordt beheerd door de lokale gemeenschappen. Het is ook voor het eerst in 100 jaar dat er weer cheeta’s in het park voorkomen. Ze zijn de eerste dieren die deel uitmaken van een gefaseerde translocatie. In 20121 zullen meer cheeta’s volgen om een gezonde broedpopulatie te creëren.
Met minder dan 7.000 overgebleven cheeta’s in slechts een fractie van hun historische verspreidingsgebied, zijn veilige toevluchtsoorden zoals Bangweulu essentieel voor het voortbestaan van de diersoort.
De afgelopen 12 jaar is de situatie in Bangweulu sterk verbeterd door samenwerking tussen de Zambiaanse overheid en de lokale gemeenschappen die het gebied beheren. De stroperij is sterk verminderd en de wild populatie groeit nog steeds. Samen met de natuur ontwikkeld het onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en voedselzekerheid voor gemeenschappen in en rond het park ook mee. Dit wereldwijd belangrijke moerasgebied, waar ook 50.000 mensen wonen, dient dan ook als een voorbeeld van gemeenschapsgericht natuurbehoud in Afrika.
Cheetahs return to Bangweulu Wetlands after a 100 yr absence. In partnership with the DNPW & Community Resource Boards & in collaboration with @TheEWT & Ashia Cheetah Conservation, we translocated 3 cheetahs from South Africa to Bangweulu, Zambia: https://t.co/cujYhCqmQY pic.twitter.com/I1vYGQa5kX
— African Parks (@AfricanParks) December 18, 2020
African Parks
African Parks is een non-profit natuurbeschermingsorganisatie die de verantwoordelijkheid op zich neemt voor het herstel en het langetermijnbeheer van nationale parken. Dit doen ze in samenwerking met regeringen en lokale gemeenschappen. Momenteel beheren ze 19 nationale parken en beschermde gebieden in 11 landen. Bij elkaar een gebied van meer dan 14,2 miljoen hectare. Ze zijn actief in Angola, Benin, Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, Malawi, Mozambique, de Republiek Congo, Rwanda, Zambia en Zimbabwe.
De organisatie is in 2000 opgericht in Zuid Afrika als reactie op de dramatische achteruitgang van beschermde gebieden als gevolg van slecht beheer en gebrek aan financiering. African Parks hanteert een duidelijke zakelijke benadering om de wilde dieren en de resterende natuurgebieden van Afrika te beschermen. Daarbij zijn ze sterk gericht op economische ontwikkeling en armoedebestrijding van omliggende gemeenschappen. Dit om ervoor te zorgen dat elk park op de lange termijn ecologisch, sociaal en financieel duurzaam is.
Recente successen zijn onder meer toenemende neushoorn populaties in Akagera, Majete en Liwonde. Leeuwen floreren in Zakouma, Akagera, Pendjari, W, Majete en Liwonde en beelden van cameravallen bevestigen hun aanwezigheid in Chinko waar ze sinds 2016 niet meer zijn waargenomen. 2020 was het jaar dat struisvogels weer terugkwamen naar Ennedi. Het was ook het jaar dat het stropen van olifanten in Garamba met 95% is verminderd. Dit jaar zijn er voor het eerst in lange tijd weer 39 olifantjes jonger dan 1 jaar geteld.
Zie ook de website van African Parks
(19-12-2020)