Het Farasuto Nature Reserve kan het best worden omschreven als ‘nat groenblijvend bos’. Hoewel de de bossen alleen echt nat zijn tijdens het regenseizoen (in het algemeen van juni tot oktober). Ongeveer een eeuw geleden werd gemeld dat het grootste deel van Gambia bedekt was met dichte en bijna ondoordringbare bossen, zelfs nadat grote gebieden waren gekapt voor de teelt van pinda’s. In die tijd waren de bossen rijk aan wilde dieren als buffels, olifanten, leeuwen, giraffen en nijlpaarden.
De bossen rondom Farasuto zijn eind jaren veertig gekapt. Het gedeelte dat nu het reservaat vormt werd gespaard voor ceremoniële mannen- en vrouwenbesnijdenissen. Het is te vergelijken met het veel bekendere en wat grotere Abuko dichterbij de toeristische gebieden langs de kust.
Die tijden zijn nu voorbij, maar nog steeds is het Farasuto Forest een bijzondere plek om te bezoeken. Het is zo’n 4,5 hectare groot en de bossen zijn onaangetast. Dit komt omdat het gebied oorspronkelijk werd gebruikt voor bovengenoemde tradiotionele ceremonies. In 2008 werd het door de Kuloro Bird Club uitgeroepen tot een reservaat. Tegenwoordig is Farasuto één van de weinige overgebleven en nu geïsoleerde bosgebieden in heel Gambia. Met name vogelliefhebbers kunnen hier hun lol op.
Meer dan 200 vogelsoorten
In het reservaat zijn meer dan 100 verschillende vogelsoorten geteld. Daarnaast zijn in de omliggende gebieden nog eens 100 andere soorten gezien. Het is niet voor niets dat in het nabij gelegen dorp Kuloro de Kuloro Bird Club is gevestigd. Bij de club zijn zo’n 30 lokale gidsen aangesloten die je veel van de vogels kunnen aanwijzen. Enkele bijzondere soorten zijn de Ahantafrankolijn, groene toerako, gevlekte honingspeurder, grijskopblada en de Hylia. Vroeg in de ochtend heb je de beste kans om veel soorten te spotten.
Bezoek het Farasuto Forest
Farasuto ligt bij het dorpje Kuloro, zo’n 8 kilometer ten oosten van Brikama en 4 kilometer ten westen van Pirang. Tussen Brikama en Pirang rijden gedeelde taxi’s en busjes die je hier kunnen afzetten. Vanaf de doorgaande weg loopt een onverharde weg naar het noord oosten. Deze volg je voor ongeveer twee kilometer. Farasuto was bij ons bezoek niet aangegeven door borden, maar iedereen in Kuloro kan je in de juiste richting sturen.
Meer info: http://www.farasuto.org