Kenia haast zich om de bedreigde bergbongo te beschermen

0
1321
Bergbongo Kenia

Kenia  De bergbongo is een ondersoort van de bongo en komt alleen in Kenia voor. De wit gestreepte, spiraalvormig gehoornde en koperrode bosantilopen worden gemiddeld zo’n 20 jaar oud. Volgens de IUCN (International Union for Conservation of Nature) wordt de bergbongo met uitsterven bedreigd. Volgens ecoloog Mordecai Ogada zijn er nog maar minder dan 100 exemplaren over in het wild. 

Helaas wordt er nog steeds op de dieren gejaagd voor bushmeat en vanwege hun  vacht, schedel en gebogen hoorns. Interacties tussen mens en dier, met name het delen van graslanden met vee, hebben geleid tot de verspreiding van ziekten zoals de runderpest. Ook werden de dieren in het verleden gevangen om verhandeld te worden aan dierentuinen. Hierdoor is de populatie de afgelopen jaren gedecimeerd. 

Mawingu Bongo Sanctuary

In een poging om het herstel van de soort in het wild te stimuleren, heeft de overheidsinstantie Kenya Wildlife Service in samenwerking met Mount Kenya Wildlife Conservancy het Mawingu Bongo reservaat opgericht als onderdeel van het ‘National Mountain Bongo Recovery and Action Plan 2019-2023’. Het reservaat beslaat een inheems bosgebied van 800 hectare op de hellingen van Mount Kenya. 

Er zijn plannen om 25 bergbongo’s vrij te laten in dit beschermde gebied. Deze komen uit een fokprogramma die gestart is in 2004 met bergbongo’s die afkomstig waren uit dierentuinen in de Verenigde Staten. Het is een lang proces geweest om de dieren te laten wennen aan hun nieuwe omgeving, maar het heeft uiteindelijk succes opgeleverd. Zo zijn er in de afgelopen 5 jaar meer dan 70 nieuwe bergbongo’s geboren. 

Het is de bedoeling om de bergbongo’s in de toekomst ook in de bossen van Ragati, Eburu, Mau en Aberdare te herintroduceren.

Volgens Ogada is de bescherming van habitats de sleutel tot het redden van de bergbongo. Nu bossen in de hooglanden van Kenia snel verdwijnen als gevolg van illegale houtkap en groeiende bevolking wordt de habitat van de bongo steeds kleiner. “Wat er uiteindelijk moet gebeuren, is dat hun leefgebied sterk beschermd moet worden. Het zou niet veel zin hebben als we met het fokprogramma succesvol blijven, maar we geen geschikte habitat hebben om ze uit te zetten” verteld Ogada. “Het doel is niet om de dieren in gevangenschap te laten leven, maar om wilde populaties te versterken en ze te herintroduceren in gebieden waar ze oorspronkelijk ook voorkwamen”. 

(23-01-20121)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.