Lake Bogoria in Kenia is één van de minder bekende meren van de Rift Valley. Met een diepte van ongeveer 10 meter is het meer relatief ondiep. Het wordt deels omringd door steile rotswanden en is ongeveer 34 kilometer lang en 3,5 kilometer breed. Lake Bogoria meer maakt, net als Lake Nakuru en Lake Elmenteita, deel uit van het beschermde systeem van Keniaanse meren in de Grote Riftvallei. Deze meren zijn in 2011 door de UNESCO als werelderfgoed aangemerkt.
De drie meren staan ondergronds met elkaar in verbinding. Het water is alkalisch (brak) waardoor er grote hoeveelheden groenalgen groeien. Deze algen zijn het favoriete voedsel van kleine flamingo’s, die bij het meer broeden. Afhankelijk van de omstandigheden komt het voor dat er tot wel duizenden kleine flamingo’s aanwezig zijn bij het meer.
Het meer wordt gevoed door de de Emsos en Sandai riviertjes. Vanuit het meer worden geen nieuwe rivieren gevormd, het water dat uit het meer verdwijnt verdampt onder de hete zon.
Het Bogoriameer is ook een belangrijke broedplaats van de roze pelikaan en van visarenden. In het reservaat zijn meer dan 370 vogelsoorten waargenomen. In de moerassen ten noorden van Lake Bogoria zijn meer (water)vogels te zien dan rond het meer zelf.
Op de graslanden rond het meer zijn ook andere dieren te zien, zoals buffels, koedoe, zebra’s, bavianen, wrattenzwijnen, caracal, gevlekte hyena, impala en dik dik. Met uitzondering van de koedoe, die in de avonden graag naar de oevers van het meer komen om te drinken, is het wel goed zoeken wil je een glimp van de andere dieren opvangen.
Geisers en hete bronnen
Net als het grootste deel van de Rift Valley is het landschap in het gebied van het meer gevormd door vulkanische activiteit. Rond Bogoria zijn er zo’n 200 warmwaterbronnen met watertemperaturen van 39 tot meer dan 100 graden. Bijna al deze bronnen liggen dicht bij het meer of bevinden zich in het meer. De warmwaterbronnen hebben over het algemeen een hoog gehalte aan kooldioxide, dit veroorzaakt het bruisende water van de bronnen.
De laatste jaren stijgt het waterpeil van het meer echter langzaam. Hierdoor zijn de geisers die in het verleden water opspoten tot wel 30 meter helaas onder het wateroppervlak verdwenen. Ook een deel van de warmwaterbronnen lopen het gevaar om onder water te verdwijnen. Wat ook mee speelt is dat de energiecentrale water gebruikt, wat ook nadelig is voor het grondwaterpeil en dus de vorming van de geisers.
Eén van de laatste actieve geisers, KL30 aan de westelijke oever van het meer in de Loburu delta, barste in het verleden tijdens een regelmatige cyclus van 45 minuten water uit tot een hoogte van 5 meter. Momenteel is de kans om actieve geisers te zien niet heel groot. Tijdens een ondergrondse aardverschuiving in 2013 is het water van het meer flink gestegen, waardoor de geisers zijn gedoofd. Door de hoge waterstand zijn er ook een stuk minder algen, waardoor de populatie van soms wel 2 miljoen flamingo’s in het verleden, helaas ook flink is afgenomen. De warmwaterbronnen zijn nog altijd te bezoeken en ‘oude’ geisers aan de westkant blazen nog wel steeds stoom.
Bezoek Lake Bogoria
Lake Bogoria ligt op 260 kilometer van de hoofdstad Nairobi. Bij Nakuru neem je de weg (B4) naar Marigat. Aangekomen in Mogotio sla je rechtsaf (E461) richting Mugerin en rij je door tot je bij de ingang van Lake Bogoria National Reserve komt. De beste manier om de omgeving rond het meer te verkennen is per voet. Het is ook mogelijk om een fiets te huren. Mocht je een gids willen dan zijn deze te regelen bij de Loboi Gate.
Rondom Lake Bogoria zijn maar weinig accommodatie mogelijkheden. Eén van de aanwezige opties is het Lake Bogoria Spa Resort in Lorwok aan de noordkant van het meer.
Het meer is het hele jaar te bezoeken. In de maanden augustus tot begin oktober is het waterpeil van het meer het laagst en heb je de beste kans om veel flamingo’s te zien. Ook zijn de warmwaterbronnen dan actiever. April, mei en juni zijn de rustigste maanden en de kans dat je het meer dan voor jezelf hebt is reëel.