Het nationale park Lake Manyara is met haar 390 vierkante kilometer relatief klein, maar heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Zo zijn er de leeuwen die in bomen klimmen, talloze nijlpaarden die in en om het meer vertoeven, olifanten met enorme slagtanden en heel veel vogels. Het nationale park ligt ingeklemd tussen de rotsen van de Great Rift Valley en het Manyara meer. Anders dan in heel Tanzania heb je hier soms het idee dat je in een tropisch regenwoud bent beland. De reden is dat de open graslanden hier worden afgewisseld met eeuwenoude bomen, watervalletjes, moerassen, flamingo’s en natuurlijk het Manyara meer. Ook is het park het leefgebied van heel veel olifanten, buffels, giraffen en impala’s.
In bomen klimmende leeuwen
Het meest bijzondere in het park zijn toch wel de leeuwen die hier in de bomen klimmen. Tijdens het regenseizoen klimmen de leeuwen de bomen in om beschutting te zoeken voor het water. In heel Afrika is er maar één ander gebied (in Oeganda) waar soortgenoten hetzelfde gedrag vertonen.
De boomklimmende leeuwen is echter niet het enige unieke aan het nationale park. Er bevindt zich hier ook de grootste concentratie bavianen ter wereld. Vanwege de afwisselende leefomgevingen in het gebied kunnen deze opportunistische alleseters genoeg voedsel verzamelen. De bavianen eten voornamelijk plantaardig voedsel als vruchten, gras en knollen, maar zijn allerminst vegetarisch. Vissen, slakken, hazen en zelfs kleine antilope soorten staan ook op het menu.
Het meer trekt vele soorten vogels aan en vaak zijn er grote groepen flamingo’s te zien. Reigers, visarenden en pelikanen komen af op de zouten en mineralen in het meer en maken deel uit van de ruim 500 vogelsoorten die hier voorkomen.
Zoutmeer
Dat de vogels zo massaal op dit waterrijke gebied afkomen is omdat het Manyara meer een zoutmeer is. Zoutmeren hebben geen uitstroomgebied, waardoor het water enkel verdwijnt door verdamping onder de Afrikaanse zon. De in het water opgeloste zouten blijven achter, waardoor het overgebleven water steeds hogere zoutconcentraties krijgt. In Lake Manyara is onder andere uranium, lithium, borax, zeoliet en halte aangetroffen. Naast Lake Manyara zijn ook Lake Eyasi en Lake Natron bekende zoutmeren in de Rift Valley. Het minerale water vormt een ideale voedingsbodem voor meer dan 800 verschillende vissoorten.
In het zuiden van het park vind je de warmwaterbronnen van Maji Moto. Deze waterbronnen hebben een temperatuur van rond de 60 graden wat voor de groei van bijzondere algen zorgt. De naam van de bronnen komt van het Swajhilische Maji Moto, wat ‘heet water’ betekend. De bronnen liggen op de zuidelijkste punt van het natuurpark.
Het nationale park Lake Manyara is in 1960 gesticht. De naam komt van een plant waar de Masai hun dorpen mee omringen, de Emanyara.
Bezoek Lake Manyara
Lake Manyara ligt op zo’n twee uur rijden van Arusha, de safari hoofdstad van Tanzania. Zonder eigen vervoer kun je hier een privé safari boeken of aansluiten bij georganiseerde tours. De enigste ingang van het park ligt in het noorden bij het dorpje Mto Wa Mbu. Bij het dorp vindt je verschillende accommodatie mogelijkheden die tevens een bezoek aan het park kunnen regelen. Wil je in het park overnachten dan is dat ook mogelijk bij bijvoorbeeld het Migunga Forest Camp.
Iets ten noorden van het park is er een vliegveld voor chartervluchten van en naar Arusha.
Heb je haast dan kan je in een paar uur het park rondrijden, maar geniet je van de leeuwen, giraffes, flamingo’s, nijlpaarden en de luxe van een resort, dan kan je jezelf er rustig een paar dagen vermaken.