Luxor is het kloppende hart van het Oude Egypte

0
4100
Luxor Egypte Karnak

Terwijl de piramides het eerste zijn dat in je opkomt als je aan Egypte denkt, ligt 500 kilometer ten zuiden het echte juweel van de oude Egyptische wereld. Bij een bezoek aan Luxor ga je terug naar een tijd van goden en farao’s, tempels en graven, mythen en gouden schatten.

Luxor wordt in tweeën gedeeld door de Nijl, de oostelijke en de westelijke oevers. Beide hebben een belangrijke rol gespeeld in de tijd van het oude Egyptische volk. Vroeger heette de stad Thebe en was het de hoofdstad van het oude Egypte.

In deze periode was de belangrijkste god Amun, hij was net als veel andere goden de god van de zon. Gezien de zon in het oosten opkomt werd de oostelijke oever van de Nijl de plek voor ‘de levenden’. Je vindt er de oude stad en de twee tempels aan deze kant van de rivier zijn gebouwd om het leven en de zon te eren. 

Na al die tijd vind je in Luxor nog steeds het kloppende hart van het Oude Egypte.

Luxor Egypte

Karnak tempel

Het Karnak-tempelcomplex werd over een periode van 2000 jaar gebouwd. De eerste stenen werden ruim 4000 jaar geleden gelegd en de bouw ging door tot de Romeinen 2000 jaar later Egypte veroverden. Elke Egyptische heerser heeft er dan ook zijn stempel op gedrukt en zelfs de soldaten van Napoleon hebben muurversieringen achter gelaten.

Tegenwoordig wedijvert de tempel met de piramides als de meest bezochte toeristen hotspot van Egypte. Als je Karnak bezoekt, zie je het gigantische standbeeld van een Scarabee (heilige pillenkever). Loop hier zeven keer omheen, tegen de richting van de klok in en doe vervolgens een wens. Volgens de legendes heb je nu de oude Egyptische goden aan je zijde.

Bezoek het tempelcomplex bij voorkeur vroeg in de ochtend. De meeste tours in Luxor starten bij de Vallei der Koningen voor ze naar Karnak komen. Zo kun je dus op je gemak voor de drukte de tempel verkennen.

Karnak tempel Luxor

Luxor tempel

De andere tempel op de oostelijke oever is de Luxor tempel. De bouw van deze tempel duurde in tegenstelling tot de bouw van de Karnak tempel ‘slechts’ 500 jaar. Je treft er enkele gigantische beelden van Ramses II en Toetanchamon, met daarnaast een aantal interessante muurtekeningen. De tempel ligt handig gelegen in het midden van de stad en een bezoek aan het complex mag tijdens je verblijf in Luxor dan ook niet ontbreken. 

Stad van de doden

Gezien de oostelijke oever van de Nijl voor de levenden is, kan je waarschijnlijk al wel raden dat de westelijke oever het domein van de doden is. Het staat bekend als ‘de stad van de doden’ en je treft er verschillende graven en mortuariumtempels ter ere van de overledenen. 

Luchtballon Luxor Egypte

De vallei der koningen

Het hoogtepunt van je bezoek aan Luxor wordt hoogstwaarschijnlijk de vallei der koningen. De vallei met witte rotsen werd door de farao’s van het nieuwe Egyptische koninkrijk gebruikt als begraafplaats voor vorsten, hogepriesters en andere personen behorend tot de elite. Het is één van ’s werelds beroemdste begraafplaatsen. 

In 1922 ontdekte de Britse archeoloog Howard Carter hier het graf van Toetanchamon. Hoewel Toetanchamon geen grote farao is geweest, is zijn graf vooral bekend geworden omdat het als één van de weinige niet door grafrovers is leeggeroofd. De farao lag begraven in 3 doodskisten waarbij de binnenste van puur goud was gemaakt. Over het gezicht was het bekende massieve gouden masker geplaatst.

Als je door de grafkamers loopt, verbaas je je over de leeftijd van de plaats. Hoewel de graven 4000 jaar oud zijn, lijken de decoraties er niet ouder te zijn dan een jaar of 50. 

Tempels Luxor Egypte

Ten zuidwesten van de vallei der koningen ligt het dal der Koninginnen waar de vrouwen en kinderen van de farao’s werden begraven. De bekendste van de bijna 80 graven is die van koningin Nefertari. Zij was één van de echtgenoten van farao Ramses II.

Tempel van Hatshepsut

Hatsjepsoet was een bekende vrouwelijke farao. Niet alleen dat, maar ze was ook een van de meest succesvolle van alle farao’s. Ze creëerde verschillende handelsroutes die grote voorspoed naar het koninkrijk brachten. Opmerkelijk is dat alle afbeeldingen van haar zijn verwijderd. Eén van de theorieën is dat haar zoon daarvoor verantwoordelijk is geweest. Hij besloot dat vrouwen geen farao konden zijn maar hooguit een regent. Tijdens zijn tocht door de tempel heeft hij echter één afbeelding van Hatsjepsoet over het hoofd gezien. 

Hatshepsut Luxor Egypte

De tempel van Hatshepsut wordt ook wel de Djeser-Djeseru tempel genoemd. Het is opgebouwd uit drie terrassen die zijn gescheiden door zuilengangen met daarop ondermeer afbeeldingen van de goddelijke geboorte van koningin Hatsjepsoet.

Habu tempel

Plan tijdens je verblijf in Luxor ook een bezoek aan de Habu tempel in. Deze tempel is ook bekend onder de naam Medinet Habu en de tempel van Ramses III. Het is waarschijnlijk de meest ondergewaardeerde tempel van Luxor en er zijn maar weinig tours die ook langs dit complex gaan. Naar ons idee doet de tempel echter niet onder voor die van Karnak en Luxor. Het 150 meter lange complex bevat meer dan 7000 vierkante meter met versierde muurreliëfs. Het hoogtepunt van de Habu tempel is de kleurenpracht van de 4000 jaar oude afbeeldingen.

Habu tempel Egypte

De hiërogliefen zijn goed bewaard gebleven en zijn zeer diep uitgesneden. Hierdoor zijn er veel vogels in de tempel die de diepe uitsnijdingen ideaal vinden om nestjes in te maken. Ramses III heeft die bewust zo diep laten aanbrengen zodat het voor latere farao’s onmogelijk zou zijn om deze te verwijderen of te overschrijven.

Talloze hoogtepunten

Naast de bovengenoemde plaatsen kent Luxor nog talloze andere hoogtepunten. De Kolossen van Memnon zijn twee massieve beelden van 18 meter hoog van farao Amenhotep III. Het Ramesseum is de Dodentempel van Ramses II. Malkata zijn de overblijfselen van het Paleis van Amenhotep III. Deir el-Medina is de voormalige nederzetting van kunstenaars en arbeiders die werkten aan de tombes in de Vallei der Koningen. En ook de museums van Luxor en Mummificatie zijn de moeite waard om te bezoeken.

Luchtballon Luxor Egypte

Bezoek Luxor

Luxor ligt ongeveer 500 kilometer ten zuiden van Caïro. De beste manier om vanuit de hoofdstad te reizen is per trein, maar er rijden ook bussen. Daarnaast is er een internationaal vliegveld. Vanuit Nederland zijn er geen directe vluchten en maak je een tussenstop in Cairo. 

Luxor is ook de plek waar de cruises over de Nijl richting Aswan starten. 

De beste tijd om Luxor te bezoeken is van november tot en met januari. Het zijn de wintermaanden waarbij de temperaturen overdag het meest aangenaam zijn. Laat de winterjas echter maar mooi thuis, want ook nu zullen de temperaturen niet onder de 20 graden duiken. In de zomermaanden is het er snikheet en is het zeker wat later op de dag niet meer uit te houden buiten de schaduw of buiten het bereik van het zwembad van je hotel. Het hele jaar door geldt dat je het beste in de (vroege) ochtend op stap kan gaan, hoewel het dan over het algemeen ook het drukste is bij de toeristische trekpleisters. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.