Mount Longonot National Park

0
2024
Mount Longonot National Park Kenia

Het nationale park Mount Longonot in Kenia is kenmerkend voor de Great Rift Valley. De meren, vulkanische bergen en kraters symboliseren de kloof die het continent uit elkaar scheurt. Mount Longonot dankt haar naam aan haar fysieke kenmerken. Het Masai woord voor Longonot is ‘oloonong’ot’ wat ‘bergen met vele sporen’ of ‘steile richels’ betekent.

Mount Longonot National Park is één van de vele fascinerende, maar weinig bezochte attracties van Kenia. Gelegen in de regio Lake Naivasha, wordt het gedomineerd door Mount Longonot zelf. Deze stratovulkaan, waarvan men denkt dat hij in de jaren 1860 voor het laatst uitbarstte, bevindt zich 2776 m boven zeeniveau.

De Rift Valley werd van 5 miljoen jaar geleden gevormd. De kloof loopt vanaf de rode zee door Ethiopië en Kenia, Tanzania en Malawi. De Rift Valley is een actief vulkanisch gebied waar je meer dan 8 meren, slapende en actieve vulkanische bergen, warmwaterbronnen en geisers vindt.

Mt Longonot

In de voetstappen van Joseph Thomson

‘The scene was of such an astounding character that I was completely fascinated and felt under an almost irresistible impulse madly to plunge into the fearful chasm’.

Dat zei de beroemde ontdekkingsreiziger Joseph Thomson toen hij in 1884 als eerste Europeaan de beklimming naar de rand van de berg Longonot maakte. De belangrijkste reden voor een bezoek aan het park zijn dan ook de prachtige wandelingen op de hellingen van de uitgedoofde vulkaan. Je kijkt uit over het kraterbos, Lake Naivasha en de Great Rift Valley. Het is ook een geweldige bestemming voor vogel liefhebbers. Met name roofvogels komen hier veel voor.

Mt Longonot 005

Een bos met kleine bomen bedekt de kratervloer en kleine stoomopeningen bevinden zich rond de wanden van de krater. In de bossen leven verschillende soorten dieren. Met name zebra’s, giraffen, Thomson’s gazelle, buffels, hartebeesten en een Antal primaten soorten, maar je moet een beetje geluk hebben ze te zien. Luipaarden zijn ook aanwezig, maar die zijn nog moeilijker te spotten.

Mt. Longonot

Beklim Longonot

Tijdens je verblijf bij Lake Naivasha en omgeving kan makkelijk een dagtocht geregeld worden om Mount Longonot te beklimmen. De klim is behoorlijk pittig en je moet over een redelijke conditie en goede gezondheid beschikken om de klim aan te kunnen. De hele wandeling is slechts een kilometer of 10 lang, maar is erg steil. Vanaf de toegangspoort is het 3.1 kilometer naar de rand van de vulkaan waarna het pad de kraterrand rondom volgt. Gidsen zijn aanwezig, maar zijn niet verplicht. Vanwege het toenemende aantal buffels in het park is het echter geen slecht idee om een paar extra ogen te hebben.

Mount Longonot

De wandeling van de toegangspoort van het park naar de Longonot piek en terug neemt ongeveer 5 uur in beslag. Picknick lunches voor onderweg kunnen worden geregeld. Aangekomen op het hoogste punt van de klim wordt je beloond met de geweldige aanblik van het Naivasha meer en de Great Rift Valley.

Longonot

Lake Naivasha overlook

Er is een legende dat er vanuit de krater een kunnen bestaat die via de zuidkant van Longonot naar de vlakte buiten het park leidt. Het verhaal vormden de inspiratie voor het boek van Sir H.Rider-Haggard ‘The Legend of She’, dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1887. Pogingen om de ingang van de tunnel te vinden hebben toto nu toe nergens toe geleid, maar hou je ogen open, wie weet…

Bezoek Mount Longonot National Park

Er zijn geen accommodatie faciliteiten in het park zelf, maar de stad Naivasha en omgeving heeft een scala aan opties. Mount Longonot National Park is ook gemakkelijk bereikbaar vanaf Nairobi (90 kilometer) over een geasfalteerde weg. Longonot ligt dicht bij het Hell’s Gate National Park en de twee zijn dan ook goed te combineren. 

Mt Longonot 011

Van januari tot maart en juli tot oktober zijn de beste maanden om Mount Longonot te bezoeken. De heldere luchten bieden dan verbluffende uitzichten over het glinsterende water van Lake Naivasha. In de verte zie je de toppen van de Aberdare en het Mau Escarpment.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.