Mount Mulanje is een hoog granieten bergmassief in het zuiden van Malawi. Het massief stijgt sterk op uit de vlakten van Chiradzulu district en bestrijkt een gebied van zo’n 22 bij 26 kilometer. Het bergmassief maakt deel uit van het Mulanje Mountain Forest Reserve ten oosten van Blantyre. Hier vind je hellingen met dichte groene bebossing en schitterende watervallen.
Mount Mulanje is de hoogste berg van centraal- zuid Afrika. Het hoogste punt, de Sapitwa piek bevindt zich op maar liefst 3.002 meter. Daarnaast zijn er 20 andere toppen die boven de 2500 meter uitstijgen. De 1.700 meter steile rotswand aan de westkant bij Chambe is de langste rotsklim in heel Afrika.
Mulanje is dan ook het bekendste en populairste wandelgebied in Malawi. Het is dan ook een prachtige berg voor (lange afstands) wandelingen. Je kan er tochten maken die variëren van een paar uur waarbij je enkele laaggelegen watervallen bezoekt. Maar je kan er ook een meerdaagse trektocht maken waarbij je van berghut naar berghut trekt. De toppen zijn steil en rotsachtig, en variëren in moeilijkheid van gematigde wandelingen tot technische klims.
De langere routes beginnen in verschillende dorpen rond de voet van de berg. Er zijn 6 hoofdroutes. Deze starten in: Fort Lister, Likhubula valley, Lujeri Tea Estate, Mulanje town (‘boma’) Nessa village en Thuchila. De wandelingen hier vandaan naar de hutten op het plateau duren meestal drie tot vijf uur waarbij je ongeveer 1.200 meter omhoog klimt en zijn zonder uitzondering steil en moeilijk.
Alle 18 routes zoals bijvoorbeeld The Grand Traverse zijn te vinden op de website van Viewranger. Hier vind je ook uitgebreide informatie over de topografie en de verschillende rivieren en pieken. Ook is er meer informatie te vinden op de website van The Mountain Club of Malawi.
Likhubula Falls
Heb je kort de tijd dan is een dagtochtje naar de Likhubula Falls (lokaal bekend als Dziwe la Nkhalamba) de moeite waard. De waterval stort ruim 10 meter omlaag in een natuurlijke waterpoel waar je een heerlijke verfrissende duik kan nemen na de inspannende wandeling. Tijdens het regenseizoen tussen november en maart zijn de watervallen het meest indrukwekkend. Tussen juni en augustus is het water vaak erg fris.
Eiland in de mist
Door de lokale bevolking wordt Mount Mulanje ook wel het ‘eiland in de mist’ genoemd. Het komt dan ook vaak voor dat de berg in de wolken is gehuld terwijl de hoogste pieken er tegen een strakke blauwe lucht bovenuit steken.
Er zijn in totaal 18 wandelroutes op de berg die je als wandelaar meenemen naar mooie plateaus, pieken, meren en watervallen.
Over de zuidwestelijke hellingen stroomt de Lichenya rivier. De visliefhebbers kunnen hier hun geluk beproeven en een forel proberen te vangen.
Bezoek Mount Mulanje
Mulanje ligt op zo’n 60 kilometer afstand van de stad Blantyre. Tussen Mulanje en Blantyre (Limbe) rijden met regelmaat mini-busjes. Vanuit Mulanje is er openbaar vervoer naar onder andere Likhubula, Thuchila en Phalombe (Fort Lister) waar een aantal wandelroutes beginnen.
De beste tijd om Mount Mulanje te bezoeken is van april tot november, hoewel excursies in de andere maanden van het jaar ook mogelijk zijn. Oktober en november zijn de heetste maanden met vaak slecht zicht. In de maanden december tot maart wordt het langzaam koeler en helderder door de regens. Van mei tot en met augustus kan er op de berg nachtvorst voorkomen en kan een extra kleding setje meenemen geen kwaad.
Lokale gidsen en dragers zijn makkelijk te vinden in de omliggende dorpen en bij het begin van de hoofdroutes op de berg.
Het wordt sterk aanbevolen om met een gids te wandelen. Door het ruwe terrein en de soms plots opduikende mist is het vaak lastig navigeren. Ook kunnen extreme weersomstandigheden zich snel ontwikkelen op de berg. Gidsen zijn echter niet verplicht, dus ben je een ervaren wandelaar/ klimmer dan kan je er ook alleen op uit trekken.
De berghutten zijn er om alle wandelaars op de berg beschutting te bieden. Chisepo, Chambe en Lichenya zijn de populairste en kunnen tijdens de piekmaanden druk zijn met wandelaars. Het is niet mogelijk om van tevoren hutten te reserveren. Wel gelden er ‘bergregels’ die inhouden dat een ieder die aankomt bij een hut niet wordt weggestuurd.
Foto’s: Maarten van de Biezen