Het Mpanga Kipengere Game Reserve is het nieuwste natuurreservaat in Tanzania. Het beslaat een totale oppervlakte van 1.574 kilometer. Kipengere werd in 2002 uitgeroepen tot beschermd gebied. Dit reservaat is beroemd om zijn unieke flora en fauna, natuurschoon, cultureel erfgoed van het Nyumba Nitu bos en de Kimani watervallen.
Het Kipengere gebergte, de Mpanga hooglanden, de Lugala- en Chafukwe bergen bieden een prachtig landschap van groene bergtoppen, vlaktes en dramatische valleien. Met name de bergen van Chafukwe zijn ideaal voor trektochten, bergbeklimmen, wandelen en hiken. Een bezoek aan dit reservaat is een bijzondere ervaring. Er zijn tal van natuurlijke attracties, zoals watervallen, rivieren en vele soorten bloemen. Orchideeën komen er in de meest prachtige kleuren voor.
Het reservaat is de bron van verschillende rivieren die uitmonden in de Great Ruaha River en de Usangu wetlands. Een uniek soort bergbos, Southern Rift Montane Woodlands, beslaat het grootste deel van het reservaat. In totaal zijn er 17 verschillende soorten bossen. Hierin is een grote hoeveelheid zeldzame vogels en vlinders waargenomen.
Groot wild zal je in het reservaat niet vinden, maar er zijn wel verschillende soorten primaten, waaronder bavianen. Ook zijn er een aantal endemische soorten gevonden in Mpanga, zoals de neuskameleon, snorgraszanger en de Kipengere zaadeter.
Het reservaat is ook rijk aan residentiële en trekvogels, waaronder de Denham’s trap, swallow zwaluw en Abdims ooievaar. Ook de zeldzame Fufumka vogel wordt af en toe gespot.
Bezoek het Mpanga Kipengere Game Reserve
Mpanga is makkelijk te bereiken vanaf Makambako dat op zijn beurt aan één van de hoofdwegen (A104) van het land ligt. Makambako is dus ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
In het reservaat zijn geen accommodatie mogelijkheden. Wel vind je in Wangingombe en Makambako verschillende opties. Het reservaat is dagelijks geopend van 6.00 tot 19.00 uur.
Tanzania Wildlife Authority (TAWA) is onlangs begonnen met een campagne om de attracties in Mpanga Kipengere te promoten. Tawa medewerker Emmanuel Silayo vertelt dat de biodiversiteit in het gebied enorm rijk is, maar er nog maar weinig wordt gedaan om dit te exploiteren voor het toerisme. Een gemiste kans volgens hem. Daarom wordt er hard gewerkt om de infrastructuur in en naar het park op orde te brengen. Nu is dus de kans om dit nog vrijwel ongerepte natuurgebied te verkennen voor het bekend wordt bij meer toeristen.