Nouakchott is de hoofdstad van Mauritanië. Het is ook de grootste stad van het land met zo’n 1,2 miljoen inwoners. De stad is het middelpunt van de Mauritaanse economie is gebouwd rond een grote met bomen omzoomde straat die vanaf de luchthaven in noordoostelijke richting door het stadscentrum loopt. Deze straat, Avenue Gamal Abdel Nasser, verdeeld de stad in tweeën.
Tot 1957 was Nouakchott een klein vissersdorpje. Terwijl Mauritanië zich op de onafhankelijkheid voorbereidde, ontbrak het aan een hoofdstad en werd het gebied van het huidige Nouakchott gekozen als een symbool van moderniteit en nationale eenheid. Een belangrijke reden om voor deze locatie te kiezen was het feit dat dit deel van het land centraal lag en niet werd gedomineerd door een moorse of zwarte Afrikaanse meerderheid.
In 1958 werd Nouakchott dan ook de nieuwe hoofdstad van het land. Nadat Mauritanië onafhankelijk van Frankrijk werd, groeide het uit tot de stad die het nu is. In de jaren 70 explodeerde de groei. Droogte in de Sahel in die tijd dreef mensen in grote betalen naar de stad.
Nouakchott heeft een woestijnklimaat met hete temperaturen het hele jaar door, maar koele winternacht temperaturen die kunnen dalen tot zo’n 10 graden. Overdag liggen de temperaturen het hele jaar door rond de 33 graden.
Port de peche
Bezienswaardigheden in Nouakchott zijn onder meer het Nationaal Museum van Mauritanië, de Nationale Bibliotheek en het Nationaal Archief. Ook de bruisende visserswerf Port de peche is een bezoek waard. ’s Avonds brengen de vissers hun vangst aan land met hun felgekleurde pirogues. De vangst wordt ter plekke verkocht en op ezelkarren of oude Renault’s geladen om in de stad te worden doorverkocht.
In de weekeinde zijn de stranden populair bij de inwoners van de stad. Zwemmen in zee bij Nouakchott kan gevaarlijk zijn vanwege de verraderlijke en sterke stroming. De stranden liggen 5 kilometer ten westen van de stad.
De talloze kraampjes op de markten Marche Capitale en Marche Sixieme zijn geweldig om in te verdwalen. Je treft er voornamelijk lokale waar, maar er zijn ook een aantal souvenir stalletjes.
Bezoek Nouakchott
De meeste reizigers doen Nouakchott aan tijdens een rondreis door West Afrika. Er zijn goede wegen met openbaar vervoer naar andere steden als Nouadhibou (5 uur) en Atar (8 uur). Ook directe verbindingen met Dakhla in de Westelijke Sahara zijn mogelijk. Vraag hier naar bij hotel Sahara. Gedeelde taxi’s en busjes naar de grens met Senegal (3 uur) vertrekken vanaf Garage Rosso.
Vliegen naar de stad kan via Nouakchott-Oumtounsy International Airport. Air France vliegt vanaf Parijs en verder zijn er onder meer verbindingen naar Marokko, Turkije, Tunesië, Mali, Senegal en Algerije.