Afrika – Onderzoek wijst uit dat Tseetseevliegen de kleur blauw associëren met voedsel. Nieuw onderzoek naar het gedrag van Tseetseevliegen kan Afrika helpen in de strijd tegen slaapziekte.
Onderzoekers hebben ontdekt dat de bijtende vliegen aangetrokken worden tot de kleur blauw, omdat ze dit verwarren met een dier waaraan ze zich willen voeden.
Het departement Levenswetenschappen aan de Universiteit van Aberystwyth in het Verenigd Koninkrijk heeft een etymologisch veldonderzoek uitgevoerd om te achterhalen waarom deze vliegen met name aangetrokken worden tot blauw. Dit heeft ertoe geleid dat vallen over de hele wereld in die kleur worden gemaakt.
Vliegen die gevangen werden in blauwe vallen hadden vaker niet recentelijk gegeten, wat erop wijst dat ze op zoek waren naar gastheren.
Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B, werpt ook twijfel op een eerdere theorie dat blauwe objecten schaduw vertegenwoordigden voor de vliegen.
De nieuwe bevindingen kunnen een keerpunt betekenen in de strijd tegen endemische ziekten in Sub-Saharaans Afrika die nog steeds zonder behandeling over het algemeen fataal zijn.
De conclusies van het team kunnen van cruciaal belang zijn in de strijd tegen ziekten zoals de Afrikaanse trypanosomiasis bij mensen, ook wel bekend als slaapziekte, en bij het bestrijden van stalvliegen, die voornamelijk vee en paarden aanvallen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt meer dan 98 procent van de gemelde gevallen veroorzaakt door de parasiet Trypanosoma brucei gambiense, die voorkomt in 24 landen in West- en Centraal-Afrika.
De tweede vorm, Trypanosoma brucei rhodesiense, is verantwoordelijk voor minder dan 2 procent van de gevallen en komt voor in 13 landen in Oost- en Zuid-Afrika.
30-06-23