Parc National Garamba

0
1844
Garamba Democratische republiek Congo

Garamba is één van de oudste nationale parken van Afrika. Het is het laatste bolwerk voor de grootste populatie olifanten en de laatst overgebleven Kordofan giraffes in de Democratische Republiek Congo. 

Het nationale park is 5133 vierkante kilometer groot en grenst aan de 9663 vierkante kilometer grote wildreservaten Mongo Missa, de Gangala Na Bodio en des Azande. In deze reservaten wordt er helaas nog voor de sport gejaagd op wilde dieren. Gelukkig gaat het in Garamba tegenwoordig een stuk beter.

Garamba NP DRC 2019

In het noorden ligt het park tegen de grens met Zuid Soedan. Met het opstaan van het park in 1938 is Garamba één van de oudste nationale parken van Afrika. In 1980 werd het uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Maar het park kent een tragisch verleden van stroperij en vooral de olifanten hebben het moeten ontgelden. Met betrekking tot de stroperij van deze dieren werd het park in het verleden vaak ‘Ground Zero’ genoemd. 

In de jaren zeventig leefden er nog 22.000 olifanten, maar door gemilitariseerde stropers zijn er tegenwoordig minder dan 1.200 over. De witte neushoorn die hier ooit ook vrij rondliep zijn al in begin 2000 uitgestorven in het gebied. Deze stropers, bestaande uit Zuid-Soedanese gewapende groepen, het Lords Resistance Army (LRA) en anderen, blijven zich richten op de overgebleven olifanten in de regio voor de verkoop van ivoor om zo hun criminele activiteiten te financieren. Hierbij schuwen ze niet om de levens van mensen en andere dieren in het wild te verwoesten.

Garamba NP DRC 2019

African Parks biedt uitkomst

Om de vernietiging van het park te stoppen en stabiliteit in het gebied te brengen, ondertekende African Parks in 2005 een overeenkomst om Garamba te beheren. Dit doen ze in samenwerking met het Institut pour la Conservation de la Nature (ICCN). Sindsdien is het beheer van het park één van de grootste uitdagingen gebleken waarvoor African Parks tot dusver had gestaan. 

Garamba ranger observation post

Toch lukte het in 2016 om de geschiedenis van het park een andere richting in te laten slaan. Met steun van een aantal kritische donoren lukte het om een uitgebreide wetshandhavings strategie te introduceren. Meer veiligheidsmaatregelen werden ingevoerd en de Rangers kregen een betere opleiding. Tevens werden ook de lokale gemeenschappen in het gebied gesteund. Sinds de implementatie van deze nieuwe strategie blijkt dat de illegale activiteiten in het park aanzienlijk zijn verminderd. Het stropen van olifanten is met 90% gedaald en sinds 2017 is geen enkele Ranger meer gedood door gewapende stropers. Daarnaast herstellen belangrijke wild populaties zich weer langzaam, waaronder ook de bedreigde Kordofangiraffe. In 2016 werd ook de overeenkomst met African Parks met 10 jaar verlengt, waardoor ze zeker tot 2026 het beheer van Garamba op zich zullen nemen.

Garamba-3257

Garamba-3513

Kordofangiraffe

De Kordofangiraffe  is een giraffenondersoort die van oorsprong met name in Soedan voorkomt. Een andere naam voor de kordofangiraffe is Nubische netgiraffe. Verder komt het dier ook voor in Zakouma in Tsjaad dat speciaal werd opgericht om deze soort te beschermen. Sinds 2018 staat deze ondersoort als kritiek bedreigd op de rode lijst van de IUCN. Er wordt geschat dat er nog maar 1400 volwassen dieren zijn in het wild. In Garamba leven nu naar schatting 55 giraffes, in 2012 waren dat er nog maar 22. 

Elephants Garamba

Regionale werkgever

In een regio met weinig economische kansen heeft Garamba meer dan 500 fulltime lokale medewerkers in dienst met daarnaast nog eens 2000 lokale dorpelingen die met kortlopende contracten aan het park verbonden zijn. De steeds groeiende aantallen rangers (nu 280) bieden niet alleen bescherming aan de dieren in het wild, maar ook aan tienduizenden mensen die rond het park wonen. In 2019 werden er nog zes honden aan het team toegevoegd die getraind zijn in het opsporen van stropers. 

Garamba NP DRC 2019

Betrokkenheid van de lokale gemeenschap is essentieel voor de toekomst van het park op de lange termijn, en met grote steun van de EU wordt er gewerkt aan alternatieve inkomstenbronnen. Zo zijn er programma’s gericht op duurzame landbouw, bijenteelt, visteelt, herbebossing en veehouderij. Ook wordt er geïnvesteerd in gezondheidszorg en onderwijs. In 2019 maakten meer dan 14.400 mensen gebruik van het Nagero ziekenhuis en de lokale klinieken.

Zo keert langzaam weer de vrede terug in deze uithoek van de wereld.  

Flora & Fauna

Het landschap van Garamba bestaat uit glooiende graslanden, savanne en dichte droge bossen. Het zuidelijke deel van het park bestaat voornamelijk uit grasland en savanne met verspreide bomen. Verder naar het noorden is de vegetatie voornamelijk gemengd bos, met dichte, droge bossen en rivier- en moerasbossen. Door het gebied stromen twee rivieren. De Dunga rivier en de Garamba rivier, waarnaar het park vernoemd is.

Garamba-2972

Andere dieren die naast de eerder genoemde olifanten en giraffes voor komen zijn onder meer nijlpaarden, buffels, kob en roan antilopen. Met een beetje geluk zie je ook bosbokken, wrattenzwijnen, gevlekte hyena’s, hartebeesten en sitatunga en misschien wel een leeuw. Apensoorten zijn onder andere de chimpansee, vervet apen en de Brazzameerkat. Vogelliefhebbers treffen er enorme kolonies karmijnrode bijeneters en grote wolken koereigers cirkelen boven de grote kuddes buffels. 

Garamba-3559

Bezoek Park National Garamba

In het park zijn nauwelijks wegen. Safari’s worden dan ook alleen aangeboden als wandel of bootsafari. 

De beste tijd om het park te bezoeken is in de droge tijd van januari tot en met juni. Het droge gras is dan kort en biedt de beste kansen op het spotten van wild. Tijdens het regenseizoen tot december zijn de wegen naar het park grotendeels onbegaanbaar. 

Garamba NP DRC 2019

Accommodatie bij het park varieert van kampeermogelijkheden tot luxe hotels. Er is genoeg keuze in hotels. Goede opties zijn het New Cosmos hotel, Plaza hotel, hotel Kisangani, La Trompette of Petit Zoo. 

Garamba guest hut.

Het park is over de weg te bereiken via Arua in Oeganda, waarna je naar Nagero rijdt. Bereid je echter voor op een heftige tocht over slechte wegen. Afgezien van echte avonturiers is het aangenamer om het park per vliegtuigje te bezoeken.  

Garamba National Park sign

Het park is bereikbaar via:

Office:+88 216 510 74 157

Reception: +88 216 510 74 157

E-mail: garamba@africanparks.org

Zie voor meer informatie de website van African Parks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.