Maffe, ook wel bekend als “mafé” of “domoda”, is een heerlijk Senegalees gerecht dat wordt bereid met pindasaus en vlees (meestal rundvlees of kip). Hier is een recept voor maffe uit Senegal:
Ingrediënten Maffe:
- 500 gram rundvlees of kip, in blokjes gesneden
- 1 grote ui, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 groene paprika, in blokjes gesneden
- 2 wortels, in plakjes gesneden
- 1 aubergine, in blokjes gesneden
- 200 gram pindakaas
- 400 ml kokosmelk
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: chili peper naar smaak voor wat extra pit
Bereidingswijze maffe:
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze glazig.
- Voeg het rundvlees of de kip toe aan de pan en bak het aan alle kanten bruin.
- Voeg 400 ml. water, de tomatenpuree, paprika, wortels en aubergine toe aan de pan. Roer goed door en laat het geheel een paar minuten koken.
- Voeg de pindakaas toe en roer tot het goed gemengd is met het vlees en de groenten.
- Giet de kokosmelk in de pan en roer opnieuw goed door. Voeg de gemalen komijn, kurkuma, zout, peper en eventueel chili peper toe. Meng alles goed door elkaar.
- Laat het geheel sudderen op laag vuur, afgedekt, gedurende ongeveer 45 minuten tot 1 uur, of totdat het vlees gaar is en de smaken goed zijn vermengd.
- Serveer de Maffe warm met rijst of couscous.
Geniet van je zelfgemaakte maffe uit Senegal!