Het nationale park Tsingy de Namoroka ligt in het noordwesten van Madagaskar. De belangrijkste bezienswaardigheid van het park zijn de kalksteen formaties van Tsingy. Deze rijzen als een stad met kalkstenen torens uit het landschap. Tsingy betekend ‘waar men niet blootsvoets kan lopen’. Het gebied is dan ook al decennia bestand tegen indringers zoals jagers, hongerig vee en ook bosbranden. Naast de formaties bestaat het park voornamelijk uit met gras begroeide, struikachtige savannes met grote baobabs en droog loofbos. In de canyons vind je moerassen, rijstvelden, natuurlijke poelen en grottencomplexen.
Het 223 vierkante kilometer grote park werd al beschermd sinds 1966, maar kreeg uiteindelijk in 2002 de status van nationaal park. In het park komen naast de fretkat 8 soorten lemuren voor. De Von der Deckens sifaka, Milne-Edwards wezelmaki, dwergmuismaki, bruine maki, vorkstreepmaki’s, Eulemur rufifrons maki en de grijze halfmaki kan je hier afstrepen van het lijstje.
Naast de lemuren zijn er meer dan 80 vogelsoorten, waarvan 70% alleen in Madagaskar voorkomt. Ga op zoek naar bijvoorbeeld de Madagaskarhavik, de kuifibis, de Schlegels asitie, Alectroenas of de Madagaskartaling.
Van de 220 plantensoorten die in de bossen groeien komen er ruim 100 alleen voor op het eiland.
Lange maar prachtige wandelingen
Er zijn verschillende wandelroutes om het park te verkennen. De meeste zijn aan de lange kant en zeker voor de tochten naar de grotten is een goede conditie vereist. Tsingy de Namoroka is alleen ter voet te verkennen, in het park zijn geen wegen.
Bezoek Tsingy de Namoroka National Park
Het park ligt in het noordwesten van Madagaskar, ongeveer 200 km ten zuidwesten van Mahajanga en 50 km ten zuiden van Soalala. Reis eerst naar Mahajanga en steek de baai over naar Katsepy. De niet altijd in goede conditie verkerende RN 19 brengt je naar Soalala waar je verder reist over een niet geasfalteerde (4×4 vereist) weg om Namoroka te bereiken. Soalala is bereikbaar met een taxi-brousse, vanwaar je vervoer naar het park zal moeten regelen.
Het park niet toegankelijk in het regenseizoen tussen de maanden november en maart. In de droge tijd van april tot oktober kunnen de temperaturen regelmatig erg hoog oplopen. Lichte kleding en voldoende water zijn dan geen luxe.
Er zijn een paar wel erg basic campings, maar onze voorkeur was om bij de lokale Sakavala bevolking thuis te overnachten. Kom je zonder reisorganisator aan dan moet je je bezoek regelen via het ANGAP-kantoor in Soalala.