Egypte – In Egypte is een vierduizend jaar oude funeraire tempel ontdekt met binnenin een schat aan archeologische vondsten, waaronder doodskisten met mummies. De opgraving duurde 14 jaar en archeologen hebben zaterdag de tempel van koningin Nearit, de vrouw van koning Teti, blootgelegd in Saqqara, ten zuiden van Caïro. Tijdens de opgraving werden ook grafschachten, standbeelden, tabletten, speelgoed, houten boten en maskers gevonden plus een vijf meter lange papyrus rol met hoofdstuk 17 van het Dodenboek.
Tijdens opgravingen werden in totaal 22 grafschachten gevonden en in deze schachten werden meer dan 50 houten doodskisten blootgelegd. Deze dateren uit het Nieuwe Rijk van Egypte. Het Nieuwe Rijk is de periode in de Egyptische oudheid die loopt van omstreeks 1550–1070 v.Chr. en beslaat de 18e, 19e en 20e dynastie. De doodskisten zijn versierd met afbeeldingen van de goden van Egypte die in deze periode werden aanbeden.
De ontdekking is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Ministerie van Oudheden, de bibliotheek van Alexandria en het Zahi Hawass Center. Zahi Hawass is een egyptoloog en voormalig minister van Oudheden. “De belangrijkste ontdekking, naar mijn mening, is eigenlijk de tempel, de funeraire tempel, die bij deze piramide hoort” aldus Hawass.
De locatie van de 4200 jaar oude tempel kwam aan het licht na de ontdekking van een opslagruimte waar gereedschappen werden bewaard die gebruikt werden bij de rituelen in de tempel.
(18-01-20121)