West Afrika – Acht West-Afrikaanse landen zijn overeengekomen om de naam van hun gemeenschappelijke munteenheid te veranderen in de Eco. Bij de overgang zullen de banden met de CFA (frank) uiteindelijk worden verbroken.
De CFA-frank was sinds 1945 de munteenheid die door Franse koloniën werd gebruikt. Ook na de onafhankelijkheid bleef de munteenheid in gebruik.
De waarde van Eco zal, net als de CFA-frank nu, nog steeds aan de Euro gekoppeld blijven. Wel verdwijnt de regel dat lidstaten 50 procent van de reserves bij Franse schatkist onder moeten brengen. Ook is besloten dat in de raad die over de munt beslist, de Franse staat niet langer is vertegenwoordigd, zoals nog steeds het geval was.
Tijdens een persconferentie vertelde de president van Ivoorkust, Alassane Ouattara; ‘dit is een historische dag voor West-Afrika.’ De franse president Macron, die ook aanwezig was noemde het besluit om de Eco te gaan gebruiken een ‘historische hervorming’.
De landen Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo gebruiken momenteel de valuta. Alle landen zijn voormalige Franse koloniën behalve Guinee-Bissau, dat een Portugese kolonie was.
De aankondiging is met positieve reacties ontvangen en maakt de weg vrij voor verdere integratie van het continent. Voordelen van één valuta zijn dat het de handel en betalingen (met lagere transactiekosten) tussen de ECOWAS landen zal vergemakkelijken.
De Eco wordt naar verwachting in de loop van 2020 ingevoerd. Eerdere pogingen om de Eco in te voeren zijn in het verleden (2005, 2010, 2014) uitgesteld.
Eco vervangt niet de Centraal-Afrikaanse CFA
De verandering naar Eco geldt alleen voor de West-Afrikaanse CFA. In Centraal Afrika (Tsjaad, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Gabon, Equatoriaal-Guinea en de Republiek Congo) wordt de Centraal Afrikaanse CFA-frank gebruikt. Dat zal voorlopig ook nog zo blijven.